Oma’s oliebollen

door | 31 dec 2018 | Hollands, oma's recept, recept, tussendoortje

In het receptenplakboek van mijn oma staat ook een recept voor oliebollen. Of eigenlijk: voor het oliebollenbeslag. Het bakproces staat er niet bij. Dat vond ze vast heel vanzelfsprekend, ofzo. Ik moest ’t zelf wel even opzoeken, hoor, hoe heet ze moeten en hoe lang…
Op één bladzijde in het plakboek heeft ze enveloppen geplakt: koek, nassi, oliebollen, krentenbrood/rozijnenbrood en stoofschotel met spiegelei en prei met ham. In die enveloppen zitten briefjes met recepten. In de roze enveloppe zit het oliebollen recept.

Van huis uit heb ik het oliebollenbakken met oudjaar niet meegekregen. Wij kochten altijd oliebollen van de kerk. En later kocht ik ze gewoon bij een oliebollenkraam, bakker, of gewoon zo’n zak in de supermarkt. Tot we een paar jaar geleden Oud&Nieuw vierden bij vrienden en die bakten zélf oliebollen. Allemachtig, dat was me een lekker?! Zo’n versgebakken, warme, knapperige oliebol is zó veel lekkerder dan een opgewarmde bol uit de supermarkt… 
Er zijn mensen die op oudjaarsdag een hele dag in de schuur staan te bakken, omdat het anders gaat stinken in huis. Mijns inziens is dat onzin. Gebruik verse olie, zet je pan onder de afzuigkap en bak er gewoon niet teveel. Dan valt die frituurlucht echt wel mee.
Zelf heb ik geen krenten en rozijnen door het beslag gedaan, want wij vinden de gewone naturel bollen het lekkerste… maar ik zet ze er wel bij, voor als jullie er wel van houden. 

Ingrediënten
500 gram bloem
5 dl lauwe melk
2 zakjes gist
2 eieren
snufje zout
1 eetlepel suiker
100 gram krenten (optioneel)
100 gram rozijnen (optioneel)
2-3 liter zonnebloemolie
poedersuiker

Bereiding
Meng de gist met de melk en de suiker.  Laat even staan tot er bubbels ontstaan.
Doe de bloem in een beslagkom.
Splits de eieren. Doe de eiwitten in een goed vetvrije beslagkom. Klop de eierdooiers door de (rest van de) melk. Doe de deeghaken op je mixer en meng daarmee allereerst het gist-melk mengsel door de bloem. Voeg steeds wat meer melk toe tot je een stevig beslag hebt.

Zet de beslagkom met een schone theedoek erover weg. Laat het beslag 1 tot 1 1/2 uur rijzen. Het beslag verdubbelt in omvang. Laat het beslag niet té lang rijzen: dan wordt het té luchtig en daar worden de oliebollen te vet van.

Als je krenten en rozijnen toevoegt: laat die een kwartier in handwarm water staan. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog.


Klop het eiwit stijf met het snufje zout. Roer het eiwit door het beslag. Eerlijk gezegd liep ik me de hele rijs-tijd af te vragen of dat wel zou gaan, dat eiwit door het taaie beslag scheppen, maar dat ging uiteindelijk heel makkelijk.
Als je krenten en rozijnen toevoegt, schep die er dan ook gelijk door.

Verhit zonnebloemolie tot 190 graden. Schep met twee ingevette lepels (of met een ijsschep) hoopjes beslag uit de kom. Duw met de ene lepel het beslag van de andere lepel af en laat deze (Voorzichtig!) in de hete olie vallen. Maak de oliebollen niet te groot en bak er niet teveel tegelijk. De oliebollen draaien vanzelf om! Na een minuut of acht zijn ze klaar.

Schep de oliebollen uit de olie en laat even uitdruipen op een keukenpapiertje.

Serveer als ze nog warm zijn!
Bestrooi met poedersuiker.
Eet smakelijk!

En alvast de áller-áller-állerbeste wensen voor 2019! Laten we er een fantastisch jaar van maken!

 

 

 

7 Reacties

 1. Joris

  Ik heb gisteren voor de eerste keer in mijn leven zelf oliebollen gemaakt en alhoewel ik dan nog niet jouw recept gezien had, week mijn methode niet veel af van die van jouw oma.
  Een paar kleine beginnersfoutjes hebben we nog wel gemaakt, maar de oliebollen waren zeer smakelijk (vonden ook onze Poolse en Duitse buren).
  We hebben overigens ook wat geexperimenteerd met de ingredienten.
  Cashew-melk i.p.v gewone melk, natuurlijk verse gist (geen poeder) en ook wat kokosvet in de olie, overigens geen zonnebloemolie, maar koolzaadolie.
  Naast rozijnen ook nog sukade in het beslag.
  Wat nog ontbreekt in jouw recept, voor de mensen zonder moderne frituurpan, is hoe je kan meten of de olie heet genoeg is.
  Gewoon klein houtstaafje in de olie stoppen en als er dan bubbeltjes ontstaan kunnen de bollen in de olie.

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Joris, allereerst: de állerbeste wensen! Heel veel geluk, liefde en alleen maar goeds in 2019!!! Leuk en lekker, hè, zelfgebakken oliebollen?Goeie tip, van die temperatuur. Ga ik een keer testen, met een stokje in het vet. Het vet moet inderdaad wel heet genoeg zijn anders zuigen ze te veel vet op. Vorig jaar heb ik de oliebollen ook in een gewone pan gefrituurd, maar had ik wel een suikerthermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Dit jaar ging dat een stuk makkelijker met een frituurpan, die automatisch bijwarmt als het vet teveel afkoelt. Maar het beste is gewoon niet teveel oliebollen tegelijk in het vet te doen, dan koelt het niet teveel af.
   Gisteren heb ik toch ook nog een paar met krenten en rozijnen gebakken, op verzoek van Edwin.

   Antwoord
   • Joris

    Overigens had ik ook nog appelstukjes in het deeg gedaan, ook een aanrader!

    Antwoord
 2. Mary-Lou

  De eieren zijn gesplitst – wanneer worden ze toegevoegd?

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Mary-Lou, de eierdooiers worden meteen door de melk geklopt. De eiwitten worden ná het rijzen van het beslag opgeklopt en dan door het beslag gespateld. Veel bakplezier en alvast eet smakelijk! En alvast de allerbeste wensen door 2021!

   Antwoord
 3. Ria Visser

  Extra verse gist erbij gedaan, appel en een snufje kaneel. Prima gelukt. Smaken heerlijk.

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Ria, wat leuk dat je dat laat weten. Eet smakelijk! Een gezellig avond en alvast de allerbeste wensen voor ’t nieuwe jaar! Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *