Pokébowl met avocado, zalm- en omeletblokjes

door | 17 mei 2019 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, salade, vis

“Ik denk erover om vegetarisch te worden.” deelde zoonlief (11) gisteren opeens mee. “Of veganistisch.” Daar schrok ik wel even van, want mijns inziens is ’t geen goed idee om alle dierlijke producten uit je voeding te schrappen. Voor volwassenen al niet (als je pillen of injecties moet om ernstige tekorten te voorkomen, dan ga je mijns inziens nét een stapje te ver), maar voor een kind in de groei al helemaal niet. Sommige voedingsstoffen kun je gewoon niet of niet voldoende uit plantaardig voedsel halen. En laten we wel wezen: mensen zíjn van nature alles-eters. Maar… minder vlees zou geen kwaad kunnen. Sterker nog: dat zou alleen maar goed zijn. De hoeveelheid vlees en dierlijke producten die we met zijn allen eten is natuurlijk bizar hoog en voedingskundig gezien totaal onnodig. Qua milieu is dit op de lange termijn niet houdbaar. Om nog maar te zwijgen over het dierenleed dat de intensieve veehouderij veroorzaakt, natuurlijk.
Maar na het “Of veganistisch?” voegde hij er aan toe “Hoe heet dat ook alweer als je af en toen nog wél vlees mag?” Dus hij wil flexitarier worden! Daar ben ik het helemaal mee eens. Doen we!
Dus, we gaan ons best doen om minder vlees te eten: proberen elke week vaker vegetarisch dan vlees te eten.
Vandaag aten we pokébowl. Met omelet en -voor de liefhebbers- zalmblokjes. Ik vond dat ik een best wel flexitarisch-verantwoorde maaltijd had “gekookt”. Maar zoonlief vond het niet zo geslaagd. Hij vond eigenlijk alleen de zalm en omelet lekker…Nou ja, volgende keer beter.

Voor de volledigheid nog even de bronvermelding: dit recept is geïnspireerd op het Poké sushi bowl-recept uit de Vegabijbel.

Ingrediënten
1 komkommer
4 wortelen
8 radijsjes
2 bosuitjes
2 rijpe avocado’s
1 citroen
2 kopjes rijst
4 eieren
1 pakje gerookte zalmblokjes
2 eetlepels tahin (sesam-pasta)
2 eetlepels honing
1 eetlepel sesamolie
1/2 eetlepel maanzaad
10 ml rijstazijn
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Of zoals je het altijd doet. Ik kook mijn rijst altijd in de rijstkoker: per kopje rijst doe ik er 1 1/4 kopje water bij. Lukt altijd!


Breek de eieren boven een kom. Doe er wat zout en de rijstazijn bij en klop de eieren los. Verhit in en koekenpan een beetje olijfolie en giet het geklutste ei er in. Zet op een halfhoog pitje en bak met een deksel op de pan tot de onderkant mooi bruin en de bovenkant gestold is. Laat dan de omelet uit de pan op de deksel glijden en keer ‘m om, om de andere kant te bakken. Als de omelet aan beide kanten bruin is, haal dan de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen.


Schil de worteltjes en snij ze in dunne plakjes. Schil de komkommer, snij ‘m in de lengte in vieren. Verwijder de zaadjes en snij de kwarten in dunne repen. Snij die dunne repen in schuine stukken. Was de radijsjes en snij ze in dunne plakjes.
Snij de avocado doormidden en draai de helften los van elkaar. Snij de half nogmaals door, verwijder de schil (als de avocado goed rijp is dan kun je die er zo vanaf trekken). Snij het vruchtvlees in stukjes. Snij het bosuitje in schuine ringetjes.
Pers de citroen uit. Doe het sap van de citroen in een maatbeker, samen met de tahin, honing, sesamolie, 2 eetlepels water, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper. Meng de dressing met een staafmixer tot een homogeen mengsel. Als het te dun is, dan kun je nog wat water toevoegen.
Snij de omelet, als die is afgekoeld, met een scherp met in blokjes.


Schep wat rijst op een diep bord of in een kom. Sprenkel wat van de tahin-dressing over de rijst. Leg de gesneden groenten om de rijst heen. Strooi er wat zout en peper over en leg er wat blokjes omelet en/of blokjes zalm bij. Strooi er een kwart theelepel maanzaadjes over.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *