Shakshuka

door | 9 aug 2019 | avondeten, brood, eenpansgerecht, hoofdgerecht, recept, snel, vegetarisch

Toen we bij Joris en Christina waren, maakte Christina dit voor ’t eten, op een avond: Shakshuka. Ik kende het al wel van naam, maar had ’t nog nooit zelf gegeten. Ik heb de ingrediënten opgeschreven en was vast van plan het bij thuiskomst ook zelf eens te maken. Nou, bij deze dus! Het is hartstikke lekker, lekker makkelijk en snel én ook nog vegetarisch. Christina deed er die avond kleine stukjes feta-kaas door. Die heb ik vanavond weggelaten en er in plaats daarvan avocado bij gedaan.

Ingrediënten
6 flinke trostomaten
2 rode paprika’s
2 uien
1 solo-knoflook (of 2 tenen)
1 blikje tomatenpuree
1 eetlepel gemalen komijn
1 theelepel paprikapoeder (zoet)
1 theelepel paprikapoeder (pikant)
4 eieren
2 avocado’s
olijfolie
zout, peper en suiker
1 bosje platte peterselie

Bereiding
Pel de ui en snij de ui in stukken. Pel en snipper de knoflook.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit daarin de ui en de knoflook aan. Was intussen de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukken. Als de ui zacht is geworden, voeg dan de paprika toe. Bak een paar minuten aan en voeg dan de komijnpoeder, paprikapoeder (zout + pikant) en de tomatenpuree toe. Roer goed door en bak een paar minuten aan.
Was de tomaten, snij ze doormidden en snij de harde steelaanzet eruit. Snij de tomaten in grove stukken en doe die erbij in de pan. Roer alles goed door en laat het op een zacht vuurtje pruttelen tot de paprika en de tomaat lekker zacht zijn geworden.
Strooi er dan wat versgemalen peper en zout en ongeveer een halve theelepel suiker over. Roer goed door.


Breek een ei boven een kommetje. Maak met de lepel een kuiltje in het tomatenmengsel en giet daar het ei in. Doe dat ook voor de andere drie eieren. Leg een deksel op de pan en laat lekker pruttelen tot de eieren gestold zijn.
Hak intussen de peterselie fijn en maak de avocado’s schoon: snij de avocado doormidden, draai de helften van elkaar los. Snij de helften nogmaals door midden en haal de pit eruit. Trek de schil van de kwarten af (als de avocado rijp is, kun je de schil er zo vanaf trekken). Snij de kwarten vervolgens in plakjes.
Verdeel de shakshuka en de eieren over vier borden. Garneer met de fijngehakte peterselie en met de avocado.
Lekker met geroosterd brood!

Eet smakelijk!

2 Reacties

 1. San

  Ik loop enorm achter, omdat ik geen meldingen meer krijg via de sociale media en ik lees nu pas lekker bij, maar dit gerecht maakte mijn Libische ex-vriend dus heel vaak. Ik dacht: wat gek eigenlijk dat jij dat nooit gegeten hebt bij ons ofzo, maar hij maakte het juist vaak als ontbijt. Lekker, hoor!

  Antwoord
 2. Elleny

  Ja, de updates op social media heb ik een beetje verwaarloosd. Sorry! Ik had nogal gedoe met Instagram (mijn account werd elke keer geblokkeerd) en daardoor was ik er even klaar mee. Koken en bloggen vind ik heel leuk, maar ik had even geen zin in gedoe…
  Ik ga wel proberen mijn posts wel weer op Facebook en Twitter te zetten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *