Wortelsoep met tijm, geitenkaas en geroosterde hazelnoten

door | 22 sep 2019 | lunch, recept, soep, vegetarisch

Vanmiddag lekker met mam op de Grebbeberg gewandeld. Wat is het daar toch mooi! En wat was (ís…) het een lekker weer. Het was gewoon wárm! We waren ook zeker niet de enigen die daar aan de wandel waren; het was gewoon druk! Nou ja, bij wijze van spreken, dan. In het bos viel het wel mee. En natuurlijk niet half zo druk als op de Ginkelse heide, gisteren. Maar op de parkeerplaats hadden we het een-na-laatste plekje.


Nadat mam weer naar huis ging ben ik boodschappen gaan doen. En tussendoor dochterlief helpen met haar scheikunde. De reactie-vergelijking van calcium-nog-iets met azijn… Mijn kennis was nogal weggezakt, maar gelukkig konden we een filmpje op Youtube vinden van iemand uitlegde hoe je dat aan moet pakken. En na wat na-gemopper is het uiteindelijk gelukt. Gelukkig.
Tussendemiddag aten we deze wortelsoep. Meestal maak ik wortelsoep met kerrie, maar tijm en wortel is een heerlijke combi! En ook heel lekker met geitenkaas en hazelnoot.

Ingrediënten
4 winterpenen
1 aardappel
1 ui
1 bol soloknoflook
2 tomaten
een paar takjes tijm
3 bouillontabletten (groentebouillon, “minder zout”)
1 handje hazelnoten
4 stukjes geitenkaas
olijfolie
peper en zout

Bereiding
Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui en de knoflook aan. Schil de aardappel en snij die in blokjes. Bak de aardappelblokjes met de ui mee. Schil de wortels en snij in plakjes. Voeg ook de wortel aan de pan toe. Hou vier kleine takjes tijm apart en rits de blaadjes van de andere takjes tijm af. Doe de tijm blaadjes bij de groenten en roer even om. Was de tomaten, snij ze doormidden en snij het harde stukje eruit. Snij de tomaat in stukjes en voeg die aan de pan toe.


Doe de bouillontabletten en anderhalve liter water erbij. Breng aan de kook en laat op een zacht pitje ongeveer een half uur koken. Haal dan de pan van het vuur en pureer de soep.
Rooster in een droge koekenpan even de hazelnoten. Blijf ze omhusselen zodat ze niet aanbranden. Hak ze dan fijn. Ik heb ze zelf in een vijzel kapot gestampt, maar het kan natuurlijk ook gewoon met een groot mes (doe wel voorzichtig!!!).
Proef de soep en breng -indien nodig- op smaak met zout en/of peper.

Schep de soep op een bord of in een soepkom. Leg in het midden een geitenkaasje. Strooi er wat geroosterde hazelnoten over, maal er wat versgemalen peper over en leg er een achter gehouden takje tijm op.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *