Kletskoppen

door | 3 okt 2019 | koek, oven, recept, snel, zoet

Op woensdag bedenk ik altijd wat we de komende paar dagen gaan eten en doe ik de boodschappen. Soms komt mijn receptenmap met uitgeknipte recepten op tafel, maar meestal pluk ik wat kookboeken uit mijn boekenkast en ga op jacht naar lekkere recepten. Kopje thee erbij en mijn boodschappen-schriftje in de aanslag, zodat ik meteen een boodschappenlijst kan maken.

Gisteren heb ik wel de recepten uitgezocht, maar nog geen boodschappen gedaan, want Edwin moest onverwacht met de auto weg. Maar daardoor had ik wel mooi tijd om koekjes te bakken. Ik bak eigenlijk niet zo vaak. Niet omdat ik niet van zoet hou, ik ben best wel een zoetekauw namelijk, maar ik kom er niet zo vaak aan toe, naast de gewone maaltijden. En, als ik heel eerlijk ben, dan vind ik het ook wel een beetje gedoe. Dat kneden, bolletjes draaien, uitrollen, koekjes uitsteken, enzo. Maar gisteren had ik zin én tijd om koekjes te bakken. En dít blijkt echt een ideaal recept voor mij te zijn, want alles gaat in de keukenmachine en je doet een theelepel deeg op de bakplaat en bakken maar! Geen bloem-zooi op mijn aanrechtblad en geen vieze handen! En de baktijd is heel kort. Als je nou geen keukenmachine hebt, dan kun je het deeg ook met een handmixer met deeghaken maken, hoor. Maar dan is het hakken van de amandelen wel nog even een klusje…
Maar goed, dit recept was dus onwijs de moeite waard, want de koekjes waren verrukkelijk!!!

Dit recept komt uit de Bakbijbel van Rutger van den Broek.

Ingrediënten
45 gram boter
150 gram witte basterdsuiker
30 ml melk
1 theelepel vanille-extract
50 gram blanke amandelen
75 gram bloem
een snuf zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maal de amandelen in de keukenmachine fijn en zet ze daarna even apart in een schaaltje.


Verwissel het sikkelmes in de keukenmachine voor de kneedhaak. Doe de boter, suiker, vanille-extract en de melk in de keukenmachine en zet de keukenmachine aan tot je een smeuiig mengsel hebt.

Meng daar eerst de amandelstukjes door, en vervolgens de bloem.

Bekleed een bakplaat met keukenpapier en leg daar theelepels kletskop-deeg op. Leg de klontjes deeg ver genoeg uit elkaar, want het loopt heel erg uit. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 6 tot 10 minuten mooi bruin en knapperig.

Ik heb ze ongeveer 8 minuten gebakken, maar heb steeds vanaf 6 minuten gecheckt hoe de kleur was. Let op dat ze niet te donker worden, want dan worden ze bitter. Maar te licht is ook niet goed, want dan wordt je koekje niet echt knapperig.

Haal de bakplaat uit de oven en laat de kletskoppen op een rooster afkoelen. Als ze helemaal afgekoeld zijn, dan zijn ze heerlijk knapperig.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *