Couscous met geroosterde pompoen en paprika

door | 4 nov 2019 | avondeten, hoofdgerecht, oven, recept, vegan, vegetarisch

Dit gerecht had ik al eens eerder gemaakt, maar toen was het vééél te pittig uitgevallen. Dit keer heb ik paprikapoeder gebruikt in plaats van chilipoeder en nu was het hartstikke lekker. Het “slachten” van de pompoen is even wat werk, maar je kunt de schil er gewoon aan laten zitten, dat scheelt al. En als je heel weinig tijd of zin hebt, dan kun je altijd voorgesneden pompoenblokjes uit het koelschap in de supermarkt kopen.
Helaas was de halloumi uitverkocht in de supermarkt, maar in het schap met vegan produkten vond ik vegan halloumi. Maar die smolt bij het bakken, dus in plaats van gebakken blokjes, werd het een soort gebakken kaaspannenkoek. Niet helemaal wat ik van plan was, maar ook lekker.

Ingrediënten
1 hokkaido pompoen
2 rode paprika’s
2 bollen soloknoflook (of vier tenen knoflook)
1 pak couscous (275 gram)
100 gram amandelen (ongezouten)
1 theelepel kaneel
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 theelepel gemberpoeder
1/2 bouillontablet (groentebouillon)
1/2 citroen
een paar takjes munt
1 pakje halloumikaas (200 gram)
olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Spoel indien nodig de pompoen af. Snij de pompoen doormidden en schraap de pitten en de draden er met een lepel uit. Snij de pompoen in plakken en daarna in blokjes. Was de paprika’s, snij ze doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika’s in grove stukken. Pel de knoflook en snij in grove stukken.

Doe de pompoenblokjes en de stukken paprika en knoflook in een mengkom en strooi de kruiden erover. Giet er een scheut olijfolie over en hussel alles goed door, zodat alles bedekt is met olijfolie en kruiden. Bedek een bakplaat of braadslee met bakpapier en kiep daar de groenteblokjes op. Zet de bakplaat een half uur in de voorverwarmde oven.

Rooster, onder regelmatig “omschudden”, de amandelen in een droge koekenpan. Als de amandelen bruin beginnen te worden, doe ze dan over in een schaaltje en zet ze even apart. Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzing op de verpakking. In mijn geval was dat 275 gram couscous wellen in 275 ml kokend water en een halve groentebouillon tablet. Laat de couscous een minuut of tien wellen en prak het dan los met een vork. Pers de halve citroen uit en scheur de blaadjes munt in stukken.

Haal de bakplaat uit de oven en roer de pompoenblokjes door de couscous. Giet het citroensap erover, sprenkel er nog wat olijfolie over en roer de munt en de geroosterde amandelen er door heen.

Snij de (vegan) halloumi in blokjes. Verhit een beetje olie in de koekenpan en bak daarin de halloumiblokjes tot er een grote gesmolten kaaspannenkoek ontstaat. Verdeel de halloumi in vier porties.


Schep couscous met geroosterde pompoen en paprika op een bord en leg er een stukje gebakken halloumi op.
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *