Lekker luchtige chocolademousse

Lekker luchtige chocolademousse

Vorige week hadden we met mijn werk een “potluck dinner”: een gezellig, informeel etentje met ons team, waarbij iedereen wat lekkers mee neemt. Degenen die van koken houden, leven zich lekker uit. En wie niet zoveel tijd of zin heeft om iets te koken of te bakken, neemt gewoon wat makkelijks mee: drankjes, stokbrood met wat smeersels, snoeptomaatjes, etc. Iedereen proeft alles en het is altijd heel gezellig en lekker relaxed.
In de aanloop naar het team-etentje kijk ik altijd al honderd keer in de gedeelde excel-file wat voor lekkers iedereen meeneemt. Ik had er “dessert with cherries” in gezet, want ik was van plan om gemarineerde kersen mee te nemen. Met hangop en pistachenootjes. De kersen wilde ik de dag vantevoren halen. Helaas had de supermarkt geen kersen meer, dus ik moest wat anders bedenken. Toen besloot ik chocolademousse te maken. Die hebben we op de opleiding geleerd en heb ik al een aantal keer thuis gemaakt omdat dochterlief die zo lekker vindt. Normaal maak ik de mousse in een grote bak, maar voor dit etentje heb ik de mousse met een spuitzak in plastic wijnglazen gedaan. En opgemaakt met een braam en een chocolade veer. En de hangop, de ik al gemaakt had, heb ik met blauwe bessen compote en pistachenootjes geserveerd.
Omdat ik uiteraard niet het risico wilde lopen dat ik mijn collega’s met een voedselvergiftiging op zou zadelen, heb ik gepasteuriseerd eiwit gebruikt. Dat kun je tegenwoordig gewoon in een flesje in de supermarkt kopen. Meestal staat het bij het schap met eieren of bij de bakspullen. Het potluck dinner was erg gezellig en geslaagd en mijn mousse was heerlijk luchtig.

Ingrediënten
400 gram pure chocolade
450 ml room
150 gram eiwit (gepasteuriseerd)
150 gram fijne kristalsuiker
snufje zout
een bakje bramen

Bereiding
Maak een mengkom en garde goed vetvrij (bijv met wat citroensap) en doe het eiwit in de kom. Klop het eiwit stijf en klop dan, eetlepel voor eetlepel het suiker erdoor. Blijf kloppen tot het eiwit taai is.
Breek de chocolade in stukken en laat de chocolade au bain marie smelten (dwz in een pan of kom boven een pan met kokend water). We gebruiken een deel van de gesmolten chocolade om chocolade-veren als decoratie te maken. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Schep er een flinke theelepel gesmolten chocolade op en veeg dat met de bolle kant van de lepel uit. Laat de chocolade veren stollen.
Klop de room tot deze lobbig is.

Spatel de gesmolten chocolade door het opgeklopte eiwit. Spatel daarna de room door het chocolade-eiwitschuim.
Doe de chocolade mousse in een afsluitbare bak óf in schaaltjes of glaasjes. Dek af en laat de mousse in de koelkast opstijven.

Garneer vlak voor het serveren met een braam en wat chocolade veren.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kersen in rode wijnsiroop

Chocolademoussetaart

Brownies

Vegan chocolade mousse

Tataaaaa Tapioca!

Toetje met mascarpone, abrikozen en bitterkoekjes

Advocaat-tiramisu

Crème Brûlée