Cauliflower gashi (bloemkool-aardappel curry)

door | 30 dec 2018 | aardappel, avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, saus, vegetarisch, zoet

Het schijnt dat in het grootste deel van India bloemkool zelden in curries wordt gebruikt, maar meestal vooral als losse groente gegeten wordt. Met uitzondering van Mangalore, aan de westkust van India, waar het recept van deze bloemkool-aardappel curry vandaan komt. Het is een heerlijke, lichte, curry.
Mijn kinderen zijn dol op bloemkool. En ikzelf natuurlijk ook. Deze Indiase versie (mits niet te pittig) vinden ze dan ook heerlijk!
Omdat er geen eiwit-component in zit (de hoeveelheid eiwit in kokosmelk is te verwaarlozen), moet je er wel nog iets bij eten, bijvoorbeeld een dal met linzen of kikkererwten, een curry met ei of (zoals wij, deze avond) een gerecht met kaas (palak paneer). 

Ingrediënten
1 bloemkool
2 aardappelen
3 uien
1 pakje kokosmelk (250 gram)
1 rode peper (of meer, als je van pittig houdt)
5 eetlepels ghee (geklaarde boter) of olie
4 tenen knoflook
1 stukje gemberwortel (1 cm)
2 tamerinde peulen (of 1 opgehoopte theelepel tamarindepasta of 1 theelepel citroensap)
1 kaneelstokje
2 theelepels koriander
1/4 theelepel mosterdzaad
1/4 theelepel foenegriek
1/2 theelepel komijn
2 peperkorrels
2 kruidnagels
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel paprikapoeder
1 theelepel zout
3 kopjes rijst

Bereiding
Snij de uien in kleine stukjes.
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking (of in de rijstkoker).
Snij de rode peper door en verwijder de pitjes en de zaadlijsten.

Verhit een eetlepel ghee of olie en bak daarin de helft van de uien een minuut of vijf.

Verhit in een koekenpan een eetlepel ghee en bak daarin de rode peper helften en de koriander, mosterdzaad, foenegriek, komijn, peperkorrels en kruidnagels een minuutje aan. Hierdoor komen de smaken heerlijk vrij! Neem dan de pan van het vuur.


Doe de uien, de aangebakken specerijen en de helft van de kokosmelk in de blender. Voeg de kurkuma, paprikapoeder en tamerinde (de kleverige inhoud van de peulen, zónder de harde pitten) toe en maal tot een yoghurt-dikke saus. Maal tot alle ingrediënten zijn fijngemalen.


Verhit 3 eetlepels ghee of olie in een pan met een anti-aanbaklaag en bak hierin de gember en knoflook heel kort (een seconde of 10-20; let op dat de knoflook niet aanbrandt, want dan wordt het bitter). Voeg de rest van de ui toe en bak deze een minuut of tien tot de ui glazig en een beetje goudbruin wordt.  Voeg dan het kaneelstokje en de specerijenpasta toe en bak een paar minuten mee. Voeg indien nodig een beetje (100 ml) water toe.

Doe de  aardappelen erbij en bak die een minuut of vijf an. Strooi het zout erover.


Doe dan de bloemkool en de rest van de kokosmelk erbij. Roer goed door. Als er niet genoeg vocht bij zit, doe er dan nog wat water bij. Doe de deksel op de pan en laat  de bloemkool en de aardappelen gaar koken.
Haal voor het serveren het kaneelstokje uit de curry.

Serveer met rijst…
Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *