Risotto bianco con pesto (met tomatensalade)

door | 1 jan 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, vegetarisch

Ik wilde eigenlijk erwtensoep maken, vandaag. Maar ik was vergeten om de spliterwten in de week te zetten… Oeps! Nou ja, dan alvast maar de risotto die ik eigenlijk voor morgen op de planning had staan. Dat is bepaald geen straf, want ik vind risotto zóóó lekker! En ik niet alleen, trouwens, manlief en de kinderen smullen er ook van! Deze risotto bianco is een recept van Jamie, uit zijn boek Jamie’s Italië. “Dat héb je toch al eens gemaakt?” Nou, inderdaad wél al een keer een risotto, maar dat was een andere. Die was met salie, deze is met pesto. En pesto bij de witte risotto, dat is dus echt een zálige combinatie!

Ingrediënten
500 gram risotto rijst (Arborio)
200 gram parmezaanse kaas, geraspt
1/2 knolselderij
1 ui
3 tenen knoflook
50 gram boter
olijfolie
250 ml witte wijn
2 bouillontabletten (groente)
1 potje groente pesto

Voor de tomatensalade:
tomaten (diverse)
bielook
balsamicoazijn
olijfolie
zout

Bereiding
Kook een liter water en los daarin de bouillontabletten op.
Schil de knolselderij en snij in stukjes. Snij de ui in stukjes en pers de knoflook uit.

Snij de tomaten in grove stukken en doe ze in een vergiet. Strooi er flink wat zout over, schudt even goed door en laat, terwijl je de risotto maakt, rustig uitlekken. Maak je niet teveel zorgen over dat zout: het meeste daarvan loopt weg met het vocht dat door het zout uit de tomaten wordt getrokken.

Verhit een pan met een goede dikke bodem en smelt daarin de helft van de boter en een flinke scheut olijfolie. Bak daarin op laag vuur de knolselderij, ui en knoflook. Zet het vuur niet te hoog, want het is niet de bedoeling dat het bruin wordt.


Voeg, als de knolselderij en de uit lekker zacht zijn geworden, de rijst toe en zet het vuur hoger. Roer goed door. Als de rijst glazig wordt, voeg dan de wijn toe. Blijf roeren tot de wijn is opgenomen door de rijst. Voeg dan, net ongeveer een soeplepel per keer, de bouillon toe.  Blijf roeren, en voeg steeds een nieuwe hoeveelheid bouillon toe, als de vorige volledig is opgenomend door de rijst. De risotto is klaar als de rijst verzadigd is. Proef even: is de rijst gaar? Heeft de rijst nog een beetje bite? Is het zout genoeg?


Haal de pan van het vuur en voeg de andere helft van de boter (in stukjes) en de geraspte parmezaanse kaas toe. Roer door tot zowel de kaas als de boter gesmolten zijn. Doe dan de deksel op de pan en laat nog een paar minuten staan. Zo wordt de risotto heerlijk smeuiig!

Doe de uitgelekte tomaten in een kom en giet er wat olijfolie en balsamico-azijn over. Maal er nog wat peper boven. Hussel de tomaten-salade lekker door en knip de bieslook erboven fijn.

Schep de risotto op en doe er een schepje (desserlepel) pesto op. Schep er wat tomaten-salade bij en rasp er nog wat parmezaanse kaas boven.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *