Petroleumstel

door | 6 jan 2019 | geen categorie

Kijk nou! Wat schattig?! We zijn -al een tijdje- ons ouderlijk huis aan ’t opruimen, omdat mijn moeder binnenkort gaat verhuizen. Je staat versteld wat er allemaal uit zo’n huis (en de garage en de schuur) tevoorschijn komt…

Of ik misschien de petroleumstellen wilde? Een éénpits- en een driepits? Nou eh… nee, wat moet ik nou met een petroleumstel? Daar heb ik toch een slowcooker voor? Da’s veel makkelijker, veiliger en ’t stinkt niet zo. En waar moet ik die dingen laten?
Gelukkig kon mijn moeder er nog geen afstand van doen. En bleven de petroleumstellen nog even in de garage staan. In de oude Quick sportschoenendoos waar ze al jaren in opgeborgen zaten. Zonde om weg te doen. En een tijdje later bedacht ik: zou ’t niet leuk zijn om er eens iets op te maken? Koken zoals oma vroeger kookte? En dan een Oud-Hollandsch recept, ofzo?

En dus vroeg ik gisteren of ik tóch de petroleumstellen mocht. Gisteravond heb ik ze mee naar huis genomen en vanmorgen uitgepakt en in elkaar gezet. Ze zaten verpakt in oude, vergeelde kranten. Eentje uit 1972 en een muziekkrantje uit 1977…
Zijn ze niet prachtig? Ik heb ze op het kastje in mijn keuken gezet, bij het hertjes-schilderijtje dat ook uit ons ouderlijk huis komt.
Ik ga kijken waar ik petroleum kan kopen, of je zoiets eigenlijk wel veilig binnenshuis kan gebruiken en welk recept ik erop ga maken. Daar heeft mam vast wel wat ideeën voor. Misschien wel haar stoofpeertjes recept? Of iets van stoofvlees? Of hachee?
Voorlopig blijven ze gewoon even mooi staan te wezen op ’t kastje in de keuken.

Ik krijg best veel vragen van bezoekers die graag één of beide petroleumstellen willen kopen. Sorry, ze zijn niet te koop! Ik zou jullie willen aanraden om eens in kringloopwinkels te zoeken. Daar zie ik (als ik op zoek ben naar leuke borden of schaaltjes voor op mijn foto’s) regelmatig wel petroleumstellen te koop.
Succes met jullie zoektocht!

 

17 Reacties

 1. mij

  Ik wist niet meer dat ze zoooo mooi waren!!!!!

  Antwoord
  • Elleny

   O-oh… wilt u ze terug?

   Antwoord
   • Ben

    Hallo ik zocht een 4 pits petroleumstel in goede staat voor weekelijks gebruik

    Antwoord
    • Elleny

     Beste Ben,
     nee sorry, de petroleumstellen zijn niet te koop.
     Ik zou je aanraden om regelmatig in Kringloopwinkels te kijken, daar zie ik soms wel petroleumstellen te koop staan.
     Met vriendelijke groet,
     Elleny

     Antwoord
 2. Shaza

  Guten Abend. Ich suche seit einiger Zeit so welche für meine mutter wenn sie die verkaufen wollen. Danke

  Antwoord
  • Corine

   Hallo, verkoopt u ze ook?
   Ik heb wel belang bij de 3pit
   Hoeduur is die?

   Mvg

   Corine

   Antwoord
   • Elleny

    Beste Corine,
    nee sorry, de petroleumstellen zijn niet te koop.
    Ik zou je aanraden om regelmatig in Kringloopwinkels te kijken, daar zie ik soms wel petroleumstellen te koop staan.
    Met vriendelijke groet,
    Elleny

    Antwoord
  • Elleny

   Lieber Shaza,
   nein sorry, die Petroleum-Sets sind unverkäuflich.
   Ich würde Ihnen raten, regelmäßig in Secondhand-Läden zu suchen, da ich manchmal Petroleum-Sets zum Verkauf sehe.
   Dein,
   Elleny

   Antwoord
  • Elleny

   Beste Sima,
   nee sorry, de petroleumstellen zijn niet te koop.
   Ik zou je aanraden om regelmatig in Kringloopwinkels te kijken, daar zie ik soms wel petroleumstellen te koop staan.
   Met vriendelijke groet,
   Elleny

   Antwoord
 3. Bodaan

  Heeft u er een te koop?

  Antwoord
  • Elleny

   Beste Bodaan,
   nee sorry, de petroleumstellen zijn niet te koop.
   Ik zou je aanraden om regelmatig in Kringloopwinkels te kijken, daar zie ik soms wel petroleumstellen te koop staan.
   Met vriendelijke groet,
   Elleny

   Antwoord
 4. marian

  Hallo Elleny,
  Ze zijn prachtig, volgens mij heb ik er ook nog zo 1 op zolder. Ga straks meteen kijken. Ik kwam er op omdat op t nieuws steeds te lezen is dat de gasprijzen de pan uitrijzen (leuke woordspeling). En toen bedacht ik me dat t misschien goedkoper is om met een petroleum stel te koken. Ik maak nml nog weleens een lekkere pan soep of een stoofgerecht en dat moet lang opstaan zoals je weet. Maar kun je ook gewoon lampenolie gebruiken die je voor petroleumlampen gebruikt?!
  Vriedenlijke groet, Marian

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Marian, ik ben geen expert op het gebied van petroleum, dus ik durf het niet te zeggen of je ook lampenolie voor je petroleumstel kunt gebruiken.
   Wat betreft de verwachte hoge gasprijzen en zelfs leveringsproblemen, komende winter, zou ik je aanraden om je stoofgerechten met de retained-heat manier klaar te maken. Net als vroeger. Als je het gerecht goed doorwarmt, en dan goed ingepakt wegzet (bijvoorbeeld in een ecostoof of hooimadam, maar gewoon in je bed kan ook), dan gaart het vanzelf verder, zonder dat het nog op hoeft te staan. Bij lang stoofgerechten eventueel tussendoor nog een keer opwarmen en daarna weer wegzetten. Op die manier kun je heel energie-zuinig rijst, pasta, aardappelen, maar ook stoofvlees of stoofpeertjes gaar stoven.
   Groetjes, Elleny

   Antwoord
 5. Jannie

  Ik doe alles op petroleum stellen en gebruik lampenolie
  Het goedkoopste is bij Dirk
  Ik doe het al jaren heerlijk zuinig

  Antwoord
  • Elleny

   Dankjewel voor de tip, Jannie!
   groetjes,
   Elleny

   Antwoord
 6. riet van schie

  harstikke leuk… ik wil ook botten/soepkip bouillon gaan trekken en wist dat ik 3 petroleumstellen op zolder had staan. Mijn zus gebruikte lampenolie, dus dat ga ik ook proberen. Eventueel zet ik de andere 2 te koop. Dus heb je belangstellling, dan houd ik je op de hoogte.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *