Wortelsoep met gember

door | 20 mrt 2019 | lunch, recept, soep, toogoodtogo, vegetarisch

Ik was eigenlijk van plan om bietjessoep te maken, maar toen zag ik in de koelkast nog twee zakjes geschrapte worteltjes liggen, uit onze Too Good To Go pakketten van de afgelopen dagen. Daarom werd het wortelsoep, in plaats van bietjessoep, want die bietjes die zijn nog wel even houdbaar. Deze soep hoeft natuurlijk niet speciaal met geschrapte worteltjes, maar kan ook met bospeen of zelfs met winterpeen. Die moet je alleen even goed schoonmaken en in kleinere stukken snijden. Als je dit klaarmaakt, dan gaat het heerlijk ruiken! Die gember en knoflook en citroengras en koriander: mmmmmmmm! Het kan uiteraard ook met verse gember, maar die heb ik niet altijd in huis. In dat geval kun je een theelepeltje suiker toevoegen.
Als je geen sereh (citroengras) hebt, dan kun je ook serehpoeder of citroenblad of desnoods een paar druppeltjes citroen- of limoensap gebruiken. Zelf heb ik altijd een voorraadje sereh in de vriezer. Als ze op zijn, dan koop ik gewoon een nieuwe bakje en dan leg ik ze met bakje en al in de vriezer. En zo heb ik de komende x gerechten weer citroengras als ik het nodig heb. 

Ingrediënten
800 gram wortelen
5 bolletjes gember (uit siroop)
200 ml kokosmelk
1 theelepel gemalen koriander
2 bouillontabletten (groente)
2 stengels sereh (citroengras)
2 tenen knoflook
1/2 theelepel chilipoeder
zonnebloemolie
800 ml water

Bereiding
Pel de knoflook en snij in kleine stukjes. Snij de bolletjes gember ook in kleine stukjes. Verhit in een braadpan een scheut olie en bak op laag vuur de knoflook, gember en de stengels sereh. Roer regelmatig en blijf bakken tot de knoflook lichtbruin wordt. Doe dan de koriander erbij en roer even goed door. Voeg vervolgens de wortelen, kokosmelk, bouillonblokken en het water toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot de wortelen gaar zijn. Haal dan de pan van het vuur, haal de stengels sereh uit de pan en pureer de wortelen met een staafmixer.
Schep in een kom of bord en strooi er ter garnering nog een snufje chilipoeder over.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *