Pistachenotensoep

door | 7 mei 2019 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, recept, soep, vegan

Dit recept komt uit het kookboek “Nootje” dat ik op de tweedehands boekenmarkt kocht. Ik zat me laatst af te vragen. Ik hou erg van pindasoep (zie vooral het recept van mijn favoriete soep: Pindasoep van Nio!) en ik vroeg me opeens af of er ook soep was van andere noten dan pinda’s. Al zijn pinda’s natuurlijk technisch gezien geen noten, maar peulvruchten… Er zijn ook allerlei noten-smeersels voor op brood, net als pindakaas: amandelpasta, cashewpasta… En toen kwam ik dit recept voor pistachenoten soep tegen. In het oorspronkelijke recept hoort boerenkool, maar dat is er natuurlijk niet meer, begin mei. Dus de boerenkool heb ik vervangen door verse bladspinazie.
Ik moet zeggen dat ik wel een béétje mijn twijfels over had over deze soep. Maar het was hartstikke lekker. Het is wel minder pistache-achtig dan pindasoep pinda-achtig is… Het is eigenlijk meer bloemkool-spinazie-courgette-soep met pistache erdoor. Maar die combi is dus echt súper lekker! En fluweelzacht!

Ingrediënten
1/2 bloemkool
1 courgette
1 zak gewassen spinazie (300 gram)
1 ui
2 tenen knoflook
150 gram pistachenoten
1 limoen
een paar takjes basilicum
4 bouillonblokjes (groentebouillon)
1 blik kokosmelk (400 ml)
olijfolie

Bereiding
Pel en snipper de ui. Snij de knoflook in plakjes. Verhit in een soeppan een scheut olie en fruit daarin de ui en de knoflook een beetje aan. Verdeel de bloemkool in niet te grote roosjes en voeg die en de pistachenoten toe aan de ui en knoflook. Bak even mee met de ui. Snij de courgette in stukjes en bak die ook even mee.

Voeg dan anderhalve liter water, de 4 bouillonblokjes en de spinazie toe. Breng aan de kook en laat met een deksel op de pan ongeveer een half uurtje zachtjes koken tot de bloemkool zacht is.
Voeg de blaadjes van de basilicum toe en pureer de soep met een staafmixer.
Pers de limoen uit, en voeg het sap aan de soep toe. Voeg ook de kokosmelk toe en breng opnieuw aan de kook.

Schep de soep in een bord of kom. Wij aten er afbakbroodjes met kruidenroomkaas bij.
Eet smakelijk

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *