Groentecurry

door | 31 mei 2019 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, saus, vegan, vegetarisch

Gisteren ben ik met mam en een tante naar Venlo geweest, naar het Limburgs museum. Daar is de tentoonstelling “50 jaar Thielen – de ogen van de meester”. Het was prachtig! Het was wel een beetje druk, vooral als zijn veelluiken werden open- of dichtgeklapt. Maar het was súper mooi!
Iets na half zes waren we weer terug in Wageningen, en dus bleven ze gezellig eten. Ik had boodschappen in huis voor groentecurry en met wat extra groenten hadden we ruim genoeg voor twee eters extra. Sterker nog: er was nog heel veel over, dus vandaag eten we dit weer.
Ik had eigenlijk vegetarische
groentecurry op ’t menu, maar manlief baalde van “alweer vegetarisch”. Daarom heb ik behalve de vegetarische versie, ook een pan mét kipreepjes gemaakt. Die kipreepjes heb ik in een apart koekenpannetje even aangebakken en op ’t laatst door één van de twee pannen geroerd. Hieronder gewoon het recept van de vega curry. Mocht je vlees willen toevoegen: dat kán, maar het is eigenlijk niet nodig.

Ingrediënten ( voor +/- 8 personen)
1 Chinese kool
2 uien
3 zoete aardappels
2 aubergines
5 bospeentjes
1 bakje sugarsnaps (200 gram)
250 gram sperziebonen
4 tenen knoflook
1 rode peper
4 bouillontabletten (groentebouillon)
2 blikken kokosmelk
2 blikken tomatenblokjes
3 eetlepels hindoestaanse massala (als je dat niet hebt: gewone huismerk kerriepoeder)
olijfolie
zout en peper
maizena
200 gram ongezouten noten (pecannoten of bijv cashewnoten)

Bereiding
Was, schil, pel en snij alle groenten.
Pel de ui en snij in halve ringen. Snij de teentjes knoflook in dunne plakjes. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en de zaadjes en snij in reepjes.
Verwijder de buitenste bladeren en snij de kool in de lengte doormidden en nogmaals doormidden. Verwijder de harde stronk en snij de kool, inclusief het groen, in reepjes.
Schil de zoete aardappelen en snij ze in blokjes. Was de aubergines en snij in blokjes. Snij de puntjes van de sperziebonen en knak ze eenmaal door. Snij de topjes van de sugarsnaps en trek eventueel de draadjes van de naad. Schil of schrap de worteltjes en snij in plakjes.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verhit een scheut olie in een wokpan en fruit daarin de uienringen, knoflookplakjes en peperreepjes aan.

Als de ui zacht is, strooi dan de massala erover en roer goed door. Bak even kort aan, dan komt de smaak lekker vrij, en doe dan de tomatenblokjes erbij in de pan. Roer goed door.

Vanaf dit punt heb ik de curry over twee pannen verdeeld. Als je een súper grote pan hebt, of bijvoorbeeld het recept hebt gehalveerd, dan ga je gewoon verder in één pan. Ik heb de helft van de curry in een andere wokpan geschept. Hou de sugarsnaps apart, en verdeel alle groenten over de twee pannen. Verkuimel boven iedere pan 2 bouillontabletten. Giet in elke pan een blik kokosmelk én nog een blik gevuld met water. Roer goed door, breng aan de kook, en laat daarna op een laag pitje pruttelen tot de groenten gaar zijn.
Proef even een sperzieboon en een blokje zoete aardappel om zeker te weten dat ze goed gaar zijn.
Roer tot slot de sugarsnaps er door heen en laat even kort doorwarmen.
Ikzelf hou van een iets dikkere curry, dus ik heb de currysaus verdikt met maizena. Roer voor elke pan 2 eetlepels maizena in een half kopje koud water en giet dat al roerend in de hete curry.  Roer goed door en voilá, je curry is klaar.

Schep wat rijst op een bord en schep er de groentencurry overheen. Strooi er een handje noten over.
Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *