Indiase gehaktballetjes in cashewnotensaus

door | 7 jul 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Indiaas, recept, rijst, rund, salade, saus, vlees

Een boel leuke dingen gedaan, dit weekend! Gisteren het 50-jarig huwelijksfeest van het echtpaar bij wie ik op kamers woonde toen ik studeerde. Ik was net 17 toen ik ging studeren in Wageningen en via een oom en tante kwam ik bij hen in huis. Ik ben bij hen blijven wonen, tot ik ging samenwonen met Edwin. Eerst in de kost en later zelfstandig met een eigen keukentje en badkamer (nou ja, gedeeld met een andere student/post-doc) op zolder.
Vandaag het LEEF festival met onder andere een optreden(tje) van Lone’s tapdansgroep. En mijn beste vriendin kwam een fiets ophalen die een tijdje bij ons in de schuur stond. Onder de finale van het damesvoetbal (sorry, voetbal is écht niet aan mij besteed…) heb ik boodschappen gedaan. Het was wél lekker rustig in de supermarkt! En daarna aan de slag met dit recept. Ik
zat hier al een tijdje tegenaan te hikken: het leek me súper lekker, maar dit is wel zo’n recept waar je wel even tijd en energie voor moet hebben… Het is niet echt moeilijk, ofzo, maar wel een beetje bewerkelijk. Je bent sowieso al even bezig met het klaarzetten van alle kruiden en specerijen. En eerlijk gezegd is gehaktballetjes draaien ook niet echt een hobby van me. Maar het is defintely de moeite waard!!! Het rook zálig en het viel bij ons allevier in de smaak. Omdat er geen groenten bij zitten, heb ik er een eenvoudige komkommer-mango-salade bij gemaakt: komkommer, mango (uit blik) en mango-chutney.
Bron-vermelding: Indiase keuken – 100 recepten, LOVE FOOD

Ingrediënten
350 rundergehakt
175 gram ongebrande cashewnoten
150 ml slagroom
1 eetlepel yoghurt
1 ei
1 ui
1/2 theelepel kardemom (gemalen)
1/2 theelepel verse nootmuskaat
1/2 theelepel peper
1/2 theelepel gedroogde munt
1 kaneelstokje
5 kardemompeulen (groen)
5 kruidnagels
2 laurierblaadjes
2 theelepels knoflookpasta
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel venkelzaad
1/2 theelepel kurkuma
1/2 theelepel chilipoeder
een paar handjes pistachenoten
olijfolie
zout
rijst (1/2 kopje per persoon)

Bereiding
Kook water in de waterkoker. Doe de cashewnoten in een pannetje en giet daar ruim kokend water op. Laat de cashewnoten minstens een half uur weken.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Doe het gehakt in een mengkom en voeg de yoghurt, ei, kardemom, nootmuskaat, peper, munt en 1/2 theelepel zout toe. Kneed het gehakt tot een glad mengsel en zet een half uurtje terug in de koelkast. Verdeel het gehakt daarna in vier porties en elke portie in acht gehaktballetjes (formaatje soepballetjes).


Zet een koekenpan op het vuur en breng daarin 3 dl water aan de kook. Voeg het kaneelstokje, de laurierblaadjes, kruidnagels en kardemompeulen toe aan het kokende water. Leg de gehaktballetjes één voor één in het kokende, kruidige water. Laat de gehaktballetjes 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
Schep de gehaktballetjes uit de gekruide bouillon. Giet de inhoud van de pan door een zeef en vang de gekruide bouillon op.

Pel en snipper intussen de ui. Veeg de pan schoon en droog met een keukenpapiertje en zet de pan terug op het vuur. Verhit een scheut olie in de koekenpan en voeg de ui en de knoflookpasta toe. Voeg daarna het gemberpoeder, venkelzaad, de kurkuma en de chilipoeder en schep een paar minuten om. Voeg de gezeefde bouillon toe en leg de gehaktballetjes weer terug in de pan. Breng aan de kook en laat de gehaktballetjes met de deksel op de pan nog een minuut of 10 pruttelen op een laag pitje.


Giet de cashewnoten af en pureer ze fijn in de keukenmachine.


Voeg de gepureerde cashewnoten en de slagroom bij de gehaktballetjes. Roer goed door tot je een dikke saus krijgt. Verwarm het geheel nog een minuut of 5 door en haal dan de pan van het vuur. Als de saus te dun is, voeg dan nog wat water toe. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en/of peper.


Schep de rijst (eventueel in een timbaaltje) op een bord en schep daar de gehaktballetjes in cashewnotensaus bij. Strooi er nog wat pistachenoten over. Serveer er een salade bij, bijvoorbeeld een komkommer-mango-chutney salade.


Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *