Tomaat-pompoensoep met gyroskruiden

door | 6 nov 2019 | eenpansgerecht, grieks, lunch, recept, soep, vegan, vegetarisch

Weten jullie nog dat ik al die verschillende pompoenen had gekocht? Vandaag was de groene pompoen aan de beurt. Zo’n groene pompoen wordt ook wel Japanse pompoen of Kabocha pompoen genoemd. Je kúnt de schil wel eten, maar ik heb er (met name om de kleur) voor gekozen om ‘m eerst te schillen. Dat was nog wel even een klusje: ik heb de pompoen eerst in kwarten gesneden en die kwarten in parten. Deze parten kon ik vervolgens relatief makkelijk met een dunschiller schillen. Zo’n groene pompoen is hartstikke lekker zoet. Zóeter dan zijn oranje broertje. Om ‘m een beetje op te spicen heb ik de soep gemaakt met gyroskruiden. Omdat daar ook al zout in zat, heb ik meer water gebruikt dan op basis van de 2 bouillonblokjes zou moeten. De soep was -ondanks het zoete van de pompoen- best wel pittig. Maar met een beetje zure room was dat wel te blussen.
Het was een lekker makkelijk soepje om te maken en hij was hartstikke lekker! Zeker voor herhaling vatbaar! En het is weer eens wat anders dan kerrie en kokosmelk, he?

Ingrediënten
1 groene pompoen
1 ui
1 bol soloknoflook
1 blik tomatenblokjes
2 bouillonblokjes (groentebouillon)
1 zakje gyroskruiden
olijfolie
evt een bekertje zure room

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de pompoen doormidden en schraap de pitten en draden uit de holte met een lepel. Schil de pompoen. Snij het vruchtvlees in niet te grote blokjes en strooi de gyroskruiden erover.

Roer goed door, tot alle blokjes zijn bedekt met het kruidenmengsel. Giet er dan wat olijfolie over en roer ook dat goed door.

Bedek een bakplaat met bakpapier en kiep daar de pompoenblokjes op. Zet de bakplaat een klein half uurtje in de oven.

Pel de ui en snij die in stukken. Pel de knoflook en snij die in plakjes. Verhit een scheut olie in een braadpan en bak daarin de ui en de knoflook aan. Blus af met de tomatenblokjes en anderhalve liter water. Doe de twee bouillonblokjes en 2/3 van de geroosterde pompoenblokjes erbij in de pan. Breng aan de kook en laat een minuut of vijf zachtjes doorkoken.

Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer.

Schep de soep in een bord of soepkom en doe er -indien gewenst- een eetlepel zure room op. Schep er wat van de achtergehouden geroosterde pompoenblokjes op.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *