Pannenkoeken met champignons en gorgonzola

door | 12 aug 2021 | avondeten, Hollands, hoofdgerecht, kaas, recept, vegetarisch

We zijn verhuisd! Allemachtig, wat een rollercoaster was me dit, zeg, de afgelopen week. Nadat ik terug was van de vakantie ging het allemaal heel snel. Eerst inpakken, inpakken, inpakken. Want jeetje-me-kreetje, wat hadden we veel spøl verzameld in de ruim 10 jaar dat we in ons vorige huis gewoond hebben. En daarvoor ook al, eigenlijk. Weggooien is nooit mijn sterkste kant geweest. Maar als je de ruimte hebt, dan bewaar je het allemaal nog wat makkelijker. In de aanloop-periode naar de verhuizing hebben we al heel veel weg gedaan, maar er was nog héél véél over. En wat dus ófwel naar de berging van ons nieuwe appartement óf mee moest naar ons tijdelijke appartement. Het oorspronkelijke plan was eigenlijk dat we op twee dagen zouden verhuizen, maar het werd één zondag. Al hadden we de dag erna nog nodig om de laatste achtergebleven spullen te halen én de hele tuin en schuur leeg te halen. En toen was ik werkelijk óp! Sinds Edwin corona heeft gehad is zijn energie-niveau súper laag. En dus kwam het leeuwendeel van de verhuizing op mij neer. Ik weet niet hoe vaak ik de trap op en af gelopen ben, maar ik was zó moe! En de hulp die we kregen was heel fijn, maar ik kon de vraag “Wat wil je hiermee?” of “Waar moet dit?” niet meer horen. En ben ik totaal het overzicht kwijt geraakt wat waar is gebleven. Inmiddels zijn we enigszins geland in ons tijdelijke appartement. Het is een súper fijn appartement, maar ik zoek me rot. In welke doos had ik dát ook al gestopt? En is het überhaupt hier, of staat het in de berging? Of is het naar de vuilstort gegaan? Je dénkt dat je dat wel onthoudt, maar dat is dus niet zo. En nu proberen we alles wat we mee hebben een plekje te geven.

Gisteren heb ik voor het eerst gekookt in deze keuken en hebben we voor het eerst aan deze tafel gegeten. Tot gisteren stond die nog vol met dozen. Het valt nog niet mee om al mijn keukenspullen kwijt te kunnen. Ik heb de dingen die we het meest gebruiken nu een plekje gegeven, maar ik kan ook nog heel veel niet kwijt. Maar ja, dat hád ik natuurlijk kunnen verwachten: dat niet alles uit grote keuken, bijkeuken én voorraadkast in een kleinere keuken zou passen. Ik hád al heel erg mijn best gedaan om onze voorraadkast leeg te eten, maar er was nog heel veel over. Maar ik kan écht geen perfectly goed eten weg doen, hoor, dat vind ik zonde. De kratten uit de voorraadkast staan nu opgestapeld in de gang. Dat moet ik komende periode maar als basis gebruiken. Ik denk dat ik veel ga bakken, de komende tijd, want ik had echt heel veel bloem en dat hebben we dus allemaal meegesleept. Gisteren aten we deze pannenkoeken. Uiteraard van verhuisde bloem! Nu hou ik -als avondeten, in ieder geval- vooral van hartige pannenkoeken. Zoet vind ik ook wel lekker, maar dan als ontbijt. Voor mezelf had ik daarom deze pannenkoeken met champignons en gorgonzola. Voor manlief en kinderen had ik gewone naturel pannenkoeken en pannenkoeken met spek en/of kaas. Oh, de foto’s zijn gemaakt in mijn nieuwe (tijdelijke) keuken: houten blad met witte tegels. Geen foto’s met die donkere achtergrond meer. Tenzij het nog wat foto’s uit de oude doos zijn, maar dat zet ik er dan uiteraard wel bij. De foto’s zijn wel nog even met mijn telefoon, want mijn camera had ik gisteren nog niet terug gevonden. Inmiddels wel weer, hoor!

Goed, tijd voor het recept. Ik heb er van genoten! Minstens net zoveel van het weer eens zelf wat klaar maken als van het opeten. Want die paddestoelen en kaas waren hártstikke lekker, vond ik. Deze hoeveelheid is genoeg voor een hele stapel pannenkoeken, voor 4 personen, waarvan ongeveer 3 met champignons en gorgonzola.

Ingrediënten

  • Een half pak bloem (dus ongeveer 500 gram)
  • 1 pak melk (ongeveer 1 liter, misschien wat meer)
  • 3 eieren
  • 1 bakje champignons (250 gram)
  • 1 pakje gorgonzola (150 gram)

Bereiding

Doe de bloem met de eieren en ongeveer de helft van de melk in een mengkom. Meng tot een glad beslag. Ik heb het beslag gemaakt met mijn standmixer, maar het kan natuurlijk ook met een handmixer of gewoon met een garde met de hand. Meng er zoveel melk door dat het beslag de juiste dikte heeft: als je een lepel beslag in een hete pan doet, dan moet het beslag zelf langzaam uitlopen. Verhit een beetje olie in een koekenpan met een dikke bodem en een anti-aanbaklaag en schep een soeplepel beslag in de pan.  Laat het beslag uitlopen tot de hele bodem van de pan bedekt is. Laat de pannenkoek op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is, en de onderkant licht gekleurd. Keer de pannenkoek om. Laat de onderkant ook goudbruin bakken. Laat de pannenkoek uit de pan op een bord glijden. Om de pannenkoeken warm te houden kun je dat bord op een pan met heet water zetten.

Veeg indien nodig de champignons schoon en snij ze in kwarten. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan of wokpan en bak daarin de champignons tot ze licht beginnen te kleuren. Zet dan het vuur laag. Snij de gorgonzola in stukken en roer die door de champignons, tot de kaas helemaal gesmolten is. 

Schep een flinke lepel van het kaas-champignon mengsel op een pannenkoek en rol dan de pannenkoek op. 

Eet smakelijk!

1 Reactie

  1. mam

    Nou,je bent er weer.Ik keek er al naar uit! Succes in je tijdelijke home>

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *