Courgetti en gehaktballetjes in tomatensaus

door | 22 dec 2018 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kids, pasta, recept, rund, saus, vlees

Met het Sint-dobbelspel heb ik een spiraal-snijder gewonnen. Daarmee kun je groenten in lange slierten snijden. Dochterlief houdt heel erg van courgette en dus gingen we ‘courgetti’ eten: dat is spaghetti van courgette. Hartstikke populair, als ik de berichten op internet mag geloven: super gezond en glutenvrij en koolhydraat-arm en ‘skinny’ (=lijn-technisch verantwoord), enzo.
Wat wij ervan vonden? Nou eh, eerlijk gezegd snappen we de hype niet helemaal… het is leuk om eens geprobeerd te hebben, maar we vonden het niet echt voor herhaling vatbaar. Het lijkt niet echt op spaghetti, in tegenstelling tot wat de lyrische berichten op internet beweren. Never trust a recipe with skinny in the description! De bite mist, de saus plakt niet, het is waterig en het vult ook niet echt. 
De spiraalsnijder blijft echter wel nog even. Hij lijkt me namelijk heel handig voor het snijden van groenten voor bijvoorbeeld in wraps of zelfgemaakte loempia’s, ofzo.
We aten de courgetti met gehaktballetjes in tomatensaus bij. Dat is een van de favoriete recepten van zoonlief. En die was weer heerlijk als altijd!  

Ingrediënten
2 courgettes
1 pond gehakt (rund)
4 oude boterhammen
3 eieren
1 ui
2 tenen knoflook
1 stengel bleekselderij
3 eetlepels Italiaanse kruiden (mix van basilicum, oregano, tijm en bonenkruid)
800 ml tomaten passata
150 gram geraspte parmezaanse kaas
zout en peper
olijfolie

Bereiding
Snij de courgettes met de spiraalsnijder in lange slierten.

Doe het gehakt in een kom en doe daar drie kwart van de parmezaanse kaas erbij. Verkruimel de boterhammen boven de kom. Doe de eieren, zout en peper erbij en meng alles door elkaar met je handen. Als het gehakt goed gemengd is, haal dan steeds een (ongeveer even groot) stukje van het gehakt af en rol dat tussen je handen tot je een klein balletje hebt. Ongeveer zo groot als een pruim. Leg de gehaktballetjes op een bord of een schaal. Was je handen.

Schil de ui en snij in kleine stukjes. Verhit in braadpan of wok een scheut olie en fruit de ui daarin. Pers de knoflook erboven uit en bak even mee. Snij de bleekselderij in kleine stukjes en bak die ook even mee. Blus af met de tomaten passata. Roer goed door en breng aan de kook. Voeg de Italiaanse kruiden toe en roer goed door.
Laat de gehaktballetjes één voor één in de pan met tomatensaus zakken. Laat ze een klein half uurtje in de saus pruttelen. Roer af en toe heel voorzichtig om.

Breng intussen een pan met ruim water aan de kook. Doe daar de slierten courgette in en kook twee minuten. Giet af in een vergiet.

Schep de courgetti op en doe daar een schep gehaktballetjes in tomatensaus over. Strooi er wat parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *