Koekjes met abrikoos, gember en witte chocola

door | 20 mei 2019 | koek, oven, recept, zoet

Omdat ik vorige week jarig was, trakteerde ik vandaag op mijn werk op koekjes. Ik wilde eerst taart maken, maar dat neemt zo lastig mee met OV, én het serveert een beetje onhandig (dan hebben we ook weer schoteltjes en vorkjes nodig). Vandaar dat ik lekker koekjes heb gebakken. En ik vind koekjes ook eigenlijk leuker om te bakken dan taart.
Ik heb drie soorten gemaakt: deze met abrikoos, gember en witte chocolade. En de kokosbollen met witte chocolade. En súper verantwoorde havermoutkoekjes: met banaan, cranberries, noten en kaneel en zónder boter en suiker (volgens dit recept).
Deze gember-koekjes heb ik ooit ook voor een bake-sale op mijn werk gebakken. Voor het goede doel. Ik weet niet meer precies wat het goede doel toen was; ik denk SOS kinderdorpen. Het recept had ik gevonden op een blog “Ik kook Jamie”, maar die lijkt nu niet meer te bestaan. Da’s jammer, maar gelukkig had ik destijds het recept uitgeprint. Het is een súper makkelijk recept en de koeken zijn onwíjs lekker!

Ingrediënten
225 gram boter
225 suiker
175 ml gecondenseerde melk
350 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram witte chocolade
50 gram bakgember (gesnipperde stemgember op siroop)
100 gram gedroogde abrikozen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Hak de witte chocolade in stukjes. Knip de abrikozen in kleine stukjes. En snij de bakgember fijn.
Doe de boter en de suiker in de keukenmachine en mix tot je een romig mengsel hebt. Doe de gecondenseerde melk, de bloem, witte chocolade, abrikozen en gember erbij en zet de keukenmachine weer aan. Mix zo goed mogelijk. Doe het mengsel over in een mengkom en roer nog even door met een vork.


Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg hier hoopjes deeg (ongeveer formaatje eetlepel) op. Duw de hoopjes een beetje in vorm met de vork. Als je nettere koekjes wilt, dan kun je er bolletjes van rollen tussen je handen en die een beetje plat duwen. Let op: de koekjes lopen nogal uit, dus leg het deeg niet te dicht bij elkaar.


Bak de koekjes in 15-20 minuten mooi goudbruin.
De koekjes zijn nog een beetje zacht als ze uit de oven komen, maar als ze afkoelen worden ze ook wat steviger.
Herhaal dit tot je deeg op is (ik had vier bakplaten vol).

Eet smakelijk!

Mijn traktatie viel goed in de smaak bij mijn collega’s. Alle koekjes gingen schoon op!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *