Zelfgemaakte loempia’s

door | 13 jun 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Oosters, recept, rund, varken, vlees

Gisteren heb ik zelf Vietnamese loempia’s gemaakt! Althans: ik heb een poging gewaagd…. Ik had namelijk weer een keer een Too Good To Go Box bemachtigd en daar zat o.a. gehakt in, én een zakje hutspot groenten. Ja, ik kan me wel voorstellen dat dat overblijft in de winkel, want ’t is niet echt hutspotweer, natuurlijk.
En dus ging ik nadenken: waar zit nog meer wortel en ui in? Nou, in loempia’s!
Manlief was over the moon! Hij liep zich er werkelijk de hele dag al op te verheugen…
Het recept komt uit “Oriental Streetfood – heerlijke Oosterse gerechten om thuis te maken”.
Ik heb er uiteindelijk meer gehakt in gedaan, dan dat ene pak uit mijn too good to go-box dat op de ingrediënten-foto staat.

Mijn loempia’s smaakten prima, maar ze zagen er niet bepaald uit zoals de loempias van de loempia-kraam in de stad. Misschien gebruikt het loempia-vrouwtje een ander omhulsel, ofzo? Filodeeg, misschien? Of misschien koopt ze ze wel kant & klaar? Ik dacht eigenlijk altijd dat ze die dingen ’s avonds met een engelengeduld zat te rollen, maar misschien ook niet? Of misschien kookt of bakt ze ze wel voor, ofzo?
Onderstaand recept is in ieder geval zoals het volgens het “Oriental Streetfood” kookboek moet. En de loempia’s waren verrukkelijk, daar ligt het niet aan. Maar aan de looks valt nog wel het een en ander te verbeteren: er ontstonden allerlei bellen ín mijn korst, en op een of andere manier wilden mijn loempia’s niet goed omdraaien in het vet en werden ze dus aan één kant veel donkerder dan aan de andere kant.
Dus eh… ik ga nog even op zoek naar suggesties ter verbetering en als ik die vind, dan deel ik ze natuurlijk hier op mijn blog! En als jullie suggesties hebben, dan hoor ik het ook graag…

Update juni 2021: Kijk ook eens naar deze Vietnamese loempia’s met vegetarisch gehakt (met echte loempia-vellen) of deze loempiataart (met filodeeg).

Ingrediënten
900 gram gemengd gehakt
250 gram wortel
250 gram witte ui
200 gram taugé
100 gram glasnoedels
2 eetlepels vissaus
1 theelepel suiker
zout en peper
40 vellen rijstpapier
1 ei
olie om in te frituren
sweet chilisaus

Bereiding
Breng een pan met ruim water aan de kook. Blancheer de taugé in het kokende water voor ongeveer 1 minuut.
Schep de taugé uit het kookwater en spoel met koud water af in een vergiet. Doe vervolgens de glasnoedels in het kokende water en kook die tot ze doorzichtig zijn. Schep de noedels uit het kookwater in het vergiet en spoel na met koud water. Laat de pan met kokend water op het vuur staan.
Snij de ui, wortel en taugé fijn. En knip de noedels in kleine stukjes.
Meng het gehakt met de wortel, ui, taugé en noodles en breng op smaak met vissaus, suiker, zout en peper.
Controleer de smaak door een klein balletje van het mengsel te maken en in het kokende water te laten vallen. Check of het gaar is en proef even: heeft het meer zout of peper nodig??? Herhaal dit tot de smaak goed is.
Splits het ei en klop het eigeel met een vork los.


Hou een schone theedoek onder de kraan en leg de natte theedoek op het werkblad.
Vul een grote pan met warm water (gewoon uit de kraan). Leg een vel rijstpapier in de pan tot die helemaal zacht en doorzichtig is. Leg het vel rijstpapier op de natte theedoek. Leg meteen een nieuw vel in de pan. Klap de een derde van het rijstvel naar binnen. Pak een plukje gehakt-mengsel en vorm er een soort “worst-vorm” van. Leg dat gehaktworstje op het dubbelgeslagen deel van het rijstvel. Rol het rijstvel tot halverwege en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol daarna verder door zodat de zijkanten vast komen te zitten. Het laatste stukje van het rijstvel bestrijk je met een klein beetje eigeel. Druk het eindje even aan en leg de loempia te drogen op een bakpapier.

Haal nu het volgende vel rijstpapier uit de pan en herhaal dit.
Laat de loempia’s minstens een uur drogen om spetteren te voorkomen.
Misschien heb ik ze niet lang genoeg laten drogen, want die van mij spetterden wel…
Verhit de frituurolie tot 175 graden. Frituur de loempia’s met een paar tegelijk, ongeveer zes minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de loempia’s dan uitlekken op keukenpapier.

Serveer de loempia’s met chilisaus. Als de chilisaus een beetje te pittig is, meng het dan met appelmoes.
Eet smakelijk!

2 Reacties

  1. SDA

    Hoi!

    Even een tip. Dit zijn rijstvellen en zijn bedoeld voor summer/springrolls.
    Voor Vietnamese loempia’s die gebakken worden kun je gewone loempiavellen gebruiken. Vandaar dat ze er anders uitzien dan bij de loempiakraam.

    🙂

    Antwoord
  2. Elleny

    Hai! Dankjewel voor de tip! Ik ga eens kijken in de toko of ik die gewone loempiavellen kan vinden. 🙂

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *