Vietnamese loempia’s met vegetarisch gehakt

door | 8 mei 2021 | avondeten, hoofdgerecht, lunch, noedels, Oosters, recept, vegetarisch

Weten jullie nog dat ik een keer loempia’s had gemaakt? Ze waren wél lekker, maar ze zagen er niet uit. Ik had namelijk rijstvellen gebruikt en die zijn fantastisch voor verse loempia’s (spring rolls), maar niet voor gefrituurde loempia’s. Dit keer heb ik échte loempiavellen gebruikt. En ik ben apetrots op het eindresultaat! Ze waren niet alleen heerlijk, ze zagen er ook nog fantastisch uit! In zo’n pakje zitten 40 vellen, dus een volgende keer doe ik mijn vulling keer 2 of 3, zodat ik er ook een boel in de vriezer kan doen. In plaats van gewoon gehakt heb ik van dat vegetarische instant gehakt gebruikt. Dat is een poedertje waar je water aan toe moet voegen en dan vormt er zich een klei-achtig gehakt. Dat klinkt misschien een beetje onsmakelijk en ik had ook in eerste instantie een beetje moeite met “vlees van een poedertje”, maar het is echt onwijs lekker! En het bleek perfect te zijn voor het maken van loempia’s! Je kunt er heel goed de groenten en glasnoodles doorheen kneden.

Let op: als je kookt voor vegetariërs of veganisten, let er dan op dat je een vegan vissaus (dus zónder vis) gebruikt. Als je dat niet kunt vinden, gebruik dan een plantaardig alternatief zoals sojasaus of miso.

 

Vietnamese loempia’s met vegetarisch gehakt

 • 15 loempiavellen
 • 1 zakje Vegan gehaktmix poeder ((instant))
 • 50 ml Olijfolie
 • 100 gram Uien ((bijv uit een zakje hutspotgroenten))
 • 150 gram Peen ((bijv uit een zakje hutspotgroenten))
 • 3 tenen Knoflook
 • 50 gram Glas noodles
 • 1 Ei
 • ½ theelepel Zout
 • ¼ theelepel Witte peper
 • ½ theelepel Suiker
 • 1 theelepel Bouillonpoeder ((groentebouillon))
 • 2 theelepels Vissaus
 • 1 liter Zonnebloem olie
 • Sweet chili saus
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Breng wat water aan de kook en laat de glas noedels weken. Giet af en laat even afkoelen. Knip dan de glasnoedels in stukjes van een paar centimeter.

 2. Snij de ui en peen fijner. Snij de tenen knoflook fijn. Splits het ei (de eierdooier heb je niet nodig voor dit recept).

 3. Maak het vegetarische gehakt aan, volgens de aanwijzing op de verpakking (in mijn geval 150 gram poeder + 270 ml water + 45 ml olijfolie). Kneed de ui, wortel, knoflook, het eiwit en fijngeknipte glasnoedels, samen met het zout, de suiker, bouillonpoeder, witte peper en vissaus door het vegetarische gehakt. Dek de mengkom af en zet een half uur in de koelkast. Laat in de tussentijd de loempiavellen ontdooien.

 4. Leg een loempiavel als een ruit voor je op het werkblad. Schep er een flinke eetlepel gehakt-mengsel op, halverwege het midden en de onderste punt.

 5. Vouw de onderste punt van het loempiavel over de vulling en trek het strak. Rol het loempiavel tot halverwege en vouw dan de zijkanten naar binnen. Rol daarna verder door zodat de zijkanten vast komen te zitten. Bestrijk de laatste punt van het loempiavel met wat water en rol dicht.

 6. Herhaal dit met de andere loempia's.

 7. Giet een liter zonnebloemolie in een pan en verhit tot 180 graden (check met een kook-thermometer – of gebruik een frituurpan). Bak een stuk of drie loempia's tegelijk in ongeveer 5 minuten mooi bruin en knapperig.

 8. Laat even op een keukenpapiertje uitlekken en íetsje afkoelen. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je de volgende paar loempia's bakt.

 9. Serveer met wat sweet chili saus.

 10. Eet smakelijk!

 11. Nou, nog ééntje dan…

Frituren doe je natuurlijk in een ruime hoeveelheid olie. Om te bepalen hoeveel van die olie je daadwerkelijk binnen krijgt met de loempia’s heb ik de hoeveelheid frituur-olie voor en na het frituren gewogen. Het verschil tussen die twee metingen (64 gram) heb ik gebruikt voor het berekenen van de voedingsinformatie voor 15 loempia’s. Per loempia heb ik 1 theelepel sweet chili saus gerekend.

Hoofdgerecht
Vietnamees
Lekker vegetarisch, Zelfgemaakt

Misschien vind je dit ook lekker?

Kaasflapjes met macadamianoten en druiven

Hartige oliebollen met kaas, ui en paprika

Kaassterren

Kaascroissants

Zelfgemaakte grillworst

Mexicano-broodjes

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

Nacho’s

Zelfgemaakte frikandelbroodjes

Saucijzenbroodjes

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *