Hartige oliebollen met kaas, ui en paprika

door | 1 jan 2021 | avondeten, Hollands, kaas, lunch, recept, tussendoortje, vegetarisch

Gelukkig 2021! Hebben jullie een beetje een gezellig Oud&Nieuw gehad? Wij ook! Na het oliebollen en appelbeignets bakken hebben we gezellig een bordspel gespeeld: Pandemic. Het was de eerste keer dat we de Legacy-variant speelden. Dat is een versie waarin je het spel vaker speelt en waarin het spel verandert, afhankelijk van of je de vorige keer (of keren) hebt gewonnen of verloren. Het was hártstikke spannend, maar het is ons gelukt: we hebben de pandemie eronder gekregen. En dat terwijl we halverwege het spel met een gemuteerd virus te maken kregen…

Gisteren heb ik, naast de gewone oliebollen en de appelbeignets ook deze hartige oliebollen gebakken, met kaas, ui en paprika vulling. De hartige oliebollen werden hier met enig wantrouwen ontvangen, maar werden toch wel lekker bevonden. Al moet ik eerlijk zeggen dat de gewone oliebollen en de appelbeignets eerder op waren dan deze hartige. Maar zelf vond ik ze erg lekker. Het lijkt wel een beetje op kaas-uien-brood. Dat vind ik ook erg lekker! Ik vind “zoet” wel lekker, maar ik vind het niet echt avondeten. Net als pannenkoeken, bijvoorbeeld, die wil ik ook graag hartig. Ik vond het een bijzonder geslaagde versie en ik denk dat ik ze volgende jaren zeker weer ga maken.  Of misschien niet precies deze, maar in ieder geval wél met een hartige vulling. Twee minpuntjes voor deze oliebollen. Als eerste: na het bakken van deze oliebollen is je frituurolie wél aan vervanging toe. Dus bak eerst je gewone oliebollen en je appelbeignets, en daarna pas deze. En als tweede minpuntje: een oliebol is voor mijn gevoel pas echt áf als je er poedersuiker over strooit. En dat kon met deze niet, natuurlijk. En dan staat het toch een beetje kaal, op zo’n gebaksbordje. Ik heb even over parmezaan getwijfeld, maar uiteindelijk gekozen voor gewoon curry en mayo. Hártstikke lekker!
Het idee voor deze hartige oliebollen met een vulling van kleingesneden ui, paprika en geraspte kaas heb ik uit het kookboek “Het Nieuwe Kookboek” (van: Henderson, Toors, Ebbelink-Bosch en Rijks), dat ik van mijn schoonzus heb gekregen. Ik heb alleen niet het oliebollen-beslag uit dat boek gebruikt, maar gewoon het beproefde oliebollen basis-recept van mijn oma.

Ingrediënten
500 gram bloem
500 ml lauw-warme melk
2 zakjes gedroogde gist
2 eieren
snufje zout
1 eetlepel suiker
1 ui
1 rode puntpaprika
150 gram geraspte cheddarkaas
zonnebloemolie (om in te frituren)
evt curry-ketchup en/of mayonaise

Bereiding
Meng de gist met de helft van de melk en de suiker en laat even staan tot er bubbels ontstaan. Doe de bloem in een beslagkom. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een goed vetvrije beslagkom, hier ga je na het rijzen mee verder. Klop de eierdooiers door de (rest van de) melk. Doe de deeghaken op je mixer en meng daarmee allereerst het gist-melk mengsel door de bloem. Voeg daarna de melk met eiderdooier toe tot je een stevig beslag hebt. Dek de beslagkom af met een schone theedoek en laat het beslag ongeveer anderhalf uur rijzen, tot het beslag ongeveer is verdubbeld.

Maak intussen de vulling klaar. Pel en snipper de ui. Snij de puntpaprika in kleine blokjes. Roer de gesnipperde ui, de blokjes paprika en de geraspte kaas door elkaar.

Als het beslag voldoende is gerezen, klop dan het eiwit stijf met een snufje zout. Spatel het eiwit door het beslag.

Schep daarna de kaas-ui-paprika-vulling door het beslag.

Verhit zonnebloemolie tot 170-180 graden. Doop twee lepels even in de hete frituurolie en schep daarmee hoopjes beslag uit de kom. Duw met de ene lepel het beslag van de andere lepel af in de hete olie (voorzichtig!). Maak de oliebollen niet te groot, want ze zetten tijdens het bakken enorm uit. En bak er niet teveel tegelijk, want dan koelt de olie teveel af. De oliebollen draaien vanzelf om. Als de bollen rondom mooi goudbruin zijn, dan zijn ze klaar.

Schep de hartige oliebollen uit de olie en laat even uitdruipen op een keukenpapiertje.

Deze hartige oliebollen zijn zowel warm als koud lekker!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Oma’s oliebollen

Appelbeignets

Súper snelle kaas-uien taart

Kaassterren

Bladerdeeg kaashapjes

Pesto-kaasstengels

Mini-tomatentaartjes

Kaascroissants

Bladerdeegflapjes met pruim, hazelnoot en kaas

Bladerdeeghapjes met spinazie-kaas-vulling

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *