Appelbeignets

door | 31 dec 2020 | Hollands, tussendoortje, zoet

Gelukkig! De coronatest van dochterlief was negatief! Een pak van ons hart! Zowel qua “Oh nee, hè? We zullen oma toch niet aangestoken hebben?” als qua “Ja maar hóe dan?” We houden ons heel netjes aan de voorschriften en we konden dan ook niet bedenken van wie ze het dan zou hebben. Gisteravond hadden we gezellig een online Queen-friends meeting. Via zoom. Het was erg gezellig om hen weer te zien en te spreken. Maar het was al vrij laat toen we uitgezoomed waren, dus liet ik mijn blogje maar even zitten, gisteravond.
Vandaag heb ik (onder andere) deze appelbeignets gebakken. Ik zet de foto (en titel) alvast op mijn blog, als place-holder, maar het recept houden jullie nog even te goed. Dat komt morgen wel. Wij gaan nu gezellig een bordspel doen en genieten van de laatste paar uur Top2000 en de laatse paar uur 2020.

Lieve lezer, ik hoop dat 2020, ondanks Corona, toch een goed jaar voor je was. Het was een bizar jaar, waar we vorig jaar met oudjaarsdag nog geen idee van hadden. Ik hoop dat je gezond en wel bent, geen naasten hebt verloren, een dak boven je hoofd hebt en elke dag te eten. Ben je klaar met 2020 en hoop je dat alles anders (of juist weer “normaal”) wordt, volgend jaar? Of hou je eerst je hart nog vast voor wat nog komen gaat? Ik wens je hoe dan ook een goed nieuw jaar, vol hoop, dankbaarheid, gezondheid, geluk en bovenal liefde en verbondenheid. Laten we er het beste van maken, van 2021!

[RECEPT EN MEER FOTO’S VOLGEN MORGEN]

++++++++++++++++++
+ Update 01-jan-2021 +
++++++++++++++++++

Zoals beloofd bij deze alsnog (op nieuwjaarsdag) het recept van de appelbeignets. Ze waren héérlijk!
Dit recept heb ik uit het kookboek “Het Nieuwe Kookboek” (van: Henderson, Toors, Ebbelink-Bosch en Rijks). Dat kookboek heb ik van mijn schoonzus gekregen toen zij haar boekenkast heeft opgeruimd.

Ingrediënten
150 ml melk
125 gram bloem
1/2 theelepel zout
1/2 zakje gedroogde gist
1/2 ei
3 goudreinetten (of andere zachtzure appels)
30 gram suiker
1 theelepel kaneel
frituurolie

Bereiding
Verwarm de melk even kort in de magnetron tot lauwwarm. Pas op dat de melk niet te heet wordt, hoor! Roer het zout door de bloem in een mengkom. Maak een kuiltje in de bloem. Meng de gist door de helft van de lauwwarme melk. Laat even staan tot er bubbels ontstaan. Klop het ei los en giet de helft ervan bij het gist-melk-mengsel (de andere helft van het ei heb je niet meer nodig). Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het melk-gist-mengsel in. Roer vanuit het midden tot je een dik, glad beslag hebt. Giet dan, beetje bij beetje en al roerend de rest van de melk erbij, tot je een glad beslag hebt. Dek de beslagkom af en laat ongeveer een uur op een warme plaats rijzen.

Schil de appelen met een dunschiller. Snij de appels in plakken/schijven en steek met een appelboor het klokhuis eruit. Meng de kaneel door de suiker en doe deze in een diep bord. Haal de appelschijven door het suiker-kaneel mengsel en laat staan tot je de beignetten gaat bakken.

Verhit frituurolie tot 180 graden. Dat kan in een frituurpan, maar ook in een gewone pan met een keuken-thermometer. Als de olie heet is, haal dan één voor één de appelplakken door het beslag en laat ze daarna meteen in de hete olie glijden (pas op spetters van de hete olie!). Bak een paar beignets tegelijk, zodat de olie niet teveel afkoelt en ze elkaar niet raken. Bak de appelbeignets aan beide kanten gaar en mooi goudbruin. In tegenstelling tot oliebollen draaien appelbeignets niet vanzelf om; je moet ze een beetje helpen met een schuimspaan.

Als de appelbeignets goudbruin zijn, schep ze dan voorzichtig uit de olie en laat even uitlekken op een keukenpappiertje.

Serveer de appelbeignets warm en strooi er wat poedersuiker (of nog wat kaneelsuiker) over.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Oma’s oliebollen

Appeltaart van oma Balder

Appelstrudel

Broodpudding met appel

Luxe appel-notentaart

Galettes met appel, peer en nectarine

Glutenvrije appel-amandelcake

Appelkruimeltaart

Poffertjes

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *