Kaassterren

door | 27 dec 2020 | kaas, kids, koek, oven, recept, snel, tussendoortje, vegetarisch

Vandaag kwamen mijn broer en schoonzus mam ophalen. Ze moesten hier toch in de buurt zijn en dus kon mam met hen mee terugrijden naar Leimuiden. Dat is fijn, dat scheelt mij 2 keer 5 kwartier in de auto. Nu zou dat ook geen straf geweest zijn, hoor, met de Top2000 op de autoradio. Maar dit is natuurlijk een stuk relaxter.
Ze aten gezellig een broodje mee. En voor ze kwamen heb ik deze kaassterren gebakken. Ik had zulke kaaskoekjes in het Freddie Mercury kookboek gezien. “Cheesy Pastry things” noemde Freddie ze. Freddie’s kok schrijft dat Freddie’s moeder heerlijk brosse koekjes maakte en dat hij die nooit heeft weten te evenaren. Hij gebruikte parmezaan en cheddar en een snuf cayenne peper. En toen kwam op social media een recept van kaaskoekjes van Nigella voorbij, met cheddar en gemberpoeder. Ik kan me zomaar voorstellen dat Freddie’s moeder dat er ook door deed: gemberpoeder. En ik denk dat bijvoorbeeld een snuf kerriepoeder er ook erg lekker door is. Onderstaand recept is een mengelmoes van Nigella’s recept en het Freddie-recept.
Mocht je nog op zoek zijn naar een lekker hapje voor oudejaarsavond: doe deze! Hartstikke lekker!

Ingrediënten
150 gram geraspte cheddar kaas
90 gram geraspte parmezaanse kaas
50 gram boter (op kamertemperatuur)
100 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1/2 theelepel gemberpoeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Hou een paar eetlepels van de geraspte cheddar apart. Doe de rest van de cheddar met de parmezaanse kaas, boter, bloem, bakpoeder, zout en gemberpoeder in de keukenmachine. Mix tot je een korrelig deeg hebt.
Kneed daarna het deeg door, tot je een mooi egaal en soepel deeg hebt. De kaas “smelt” als het ware in het deeg.

Rol de helft van het deeg uit tot een paar milimeter dik en steek daar sterren uit. Of andere vormpjes, mag natuurlijk ook. Haal de sterren voorzichtig los, bijvoorbeeld met een taartschep, en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kneed het restant deeg weer tot een bal en rol opnieuw uit. Ga zo door tot de bakplaat vol is.
Leg op elke ster een paar sliertjes geraspte cheddar.

Bak de kaaskoekjes in 12-15 minuten mooi goudbruin en gaar. Neem dan de bakplaat uit de oven en laat de sterren afkoelen op een rekje.
Herhaal dit met de tweede batch deeg.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Bladerdeeg kaashapjes

Pesto-kaasstengels

Mini-tomatentaartjes

Saucijzenbroodjes

Kaascroissants

Popcorn

Nacho’s met roomkaas-chilidip

Nacho’s

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *