Spaghettipompoen met tomatensaus

door | 12 nov 2019 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, recept, saus, vegetarisch

Manlief is de pompoenen een beetje zat… “Is het nou al een keer klaar met die pompoenen?” vroeg ‘ie. Eh… bijna… Dit was de een-na-laatste. Maar deze is ánders. Dit is namelijk geen gewone pompoen, dit is een spaghetti-pompoen! Die kun je eten als spaghetti. Kennen jullie dat? Ik had er nog nooit van gehoord, van spaghettipompoen. Jullie wel? Daarom moest ik ook eerst even opzoeken hoe je zoiets klaar maakt. Maar gelukkig kon ik dat vinden op Youtube!
Het is wel een flinke klus om deze pompoen door te snijden, want de schil is onwijs stug. Maar als je ‘m inprikt (zeg maar gerust : er met het scherpste mes dat je hebt in hakt — doe je wel voorzichtig?) en ‘m een minuut of 4 in de magnetron legt, dan wordt de schil iets zachter. Maar dan nog is het doorsnijden lastig.
Qua hoeveelheid vind ik dit een beetje lastig recept. Zowel Free als Edwin hebben er niet veel op; die haakten allebei al af bij het woord “pompoen”. Wij hadden dus nog over. Maar of het genoeg is voor 4 normale eters? Ik denk dat het aan de krappe kant is, ook omdat het minder vult dan normale spaghetti. maar om nou twee van die pompoenen klaar te maken, dat lijkt me weer een beetje veel…

Ingrediënten
1 spaghetti pompoen
1 courgette
1 emmertje snoeptomaatjes (500 gram)
2 uien
2 bollen knoflook (solo knoflook)
1 blikje tomatenpuree
1 blik tomatenblokjes
2 bollen mozzarella
50 gram parmezaanse kaas
2 eetlepels Italiaanse kruiden
1/2 theelepel Siciliaanse kruiden
olijfolie
zout en peper

Bereiding
Prik de schil van de pompoen in een rechte lijn in. Verwarm de pompoen 4 minuten in de magnetron op 600 watt. Laat even afkoelen en snij de pompoen dan door over de “priklijn”. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schraap de zaden en draden uit de pompoen.

Sprenkel royaal olijfolie over de binnenkant van de pompoen en vet de hele binnenkant in met een kwastje. Strooi er wat zout en peper over en leg de pompoen met de bolle kant naar boven op een bakplaat met bakpapier.

Bak de pompoen 40 minuten in de oven. Het kan zijn dat de schil bruin wordt en de pompoen wat inzakt, dat geeft niet.

Maak intussen de tomatensaus. Pel en snipper de ui en de knoflook. Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui en knoflook aan. Snij de courgette in kleine blokjes en doe die bij de ui. Doe het blikje tomatenpuree erbij en bak nog even aan. Strooi de Italiaanse en Siciliaanse kruiden erover en roer goed door. Doe het blik tomatenblokjes erbij en breng al roeren aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de pompoen gaar is. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Haal de pompoen uit de oven en laat iets afkoelen. Draai de pompoen-helften om (ovenhandschoenen!) en laat ze nog verder afkoelen, tot er geen stoom meer af komt.

Trek met een vork het vruchtvlees zo los, zodat er draden los komen. Schraap de hele schil leeg. Roer de pompoen-spaghetti door de tomatensaus.

Scheur de mozzarella in stukjes en roer daarvan het grootste deel door het pompoen-mengsel. Doe het pompoen-mengsel weer terug in de lege helften van de pompoen. Leg er nog wat stukjes mozzarella op en strooi er wat parmezaanse kaas over.

Zet de gevulde pompoenen nog even terug in de oven tot de kaas gesmolten is en een beetje begint te kleuren.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *