Vloerbrood gevuld met gehakt en groenten

door | 28 feb 2019 | avondeten, brood, hoofdgerecht, kids, oven, recept, rund, toogoodtogo, varken, vlees

We hadden brood over. In de meeste van de Too Good To Go boxen zit wel een brood. Als we die even nog niet nodig hebben, dan gaat ‘ie in de vriezer. Maar deze week had ik in één box vier broden én een zak witte bolletjes. Één van die broden paste nog wel in de vriezer, maar de rest niet meer. En dus bedacht ik dat we wel gevuld stokbrood konden eten, maar dan met vloerbrood in plaats van stokbrood. Brood vullen kan natuurlijk op honderd manieren. Ik heb voor deze, met nasi-kruiden en lekker veel groenten, gekozen. Om de oventijd te verkorten heb ik het gehakt eerst rul gebakken. Een stokbrood kun je ook met rauw gehakt vullen, maar met zo’n groot vloerbrood durf ik dat niet aan. Dan moet het namelijk echt héél erg lang in de oven en dan is de kans nog groot dat het gehakt nog niet helemaal gaar is. Om de vulling van het rulgebakken gehakt en de groenten wat vaster te maken, heb ik de eieren erdoor gedaan. 

Ingrediënten
1 oud bruin vloerbrood, ongesneden
1 zak bami- & nasigroenten (500 gram)
1 pond gemengd gehakt
1 pakje ontbijt spek (150 gram)
1 zakje nasi-kruiden
3 eieren
1 stukje emmentaler kaas (100 gram)
olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de nasikruiden in een soepkom en giet er ongeveer een halve soepkom kokend water bij. Laat de kruidenmix wellen, tijdens het bakken van het gehakt.


Verhit in een braadpan een scheut olie en bak daarin het gehakt rul. Als het gehakt helemaal gaar is, voeg dan de groenten en de gewelde kruidenmix toe en roer goed door. Doe de deksel op de pan en laat even lekker pruttelen. Haal de pan van het vuur als de groenten zacht beginnen te worden.
Snij intussen de bovenkant van het brood af. Hol het brood uit en leg het uitgeholde brood op een bakplaat.
Rasp de kaas op de blokrasp.


Breek de eieren in een schaal en kluts ze even. Roer de eieren door het gehakt-groente-mengsel. Vul het uitgeholde brood met het gehakt-groente-mengsel en duw goed aan. Leg de plakjes spek er kruislings overheen.

Strooi de kaas over het brood en zet het gevulde brood in de oven. Het gevulde brood is goed als de het ei binnenin gestold is, het spek mooi gebakken de kaas gesmolten. Prik met een kern-thermometer even in het gehakt-mengsel om zeker te weten dat het gevulde brood vanbinnen heet genoeg is (68 graden of meer).

Neem het brood uit de oven en leg het op een snijplank. Snij het gevulde brood in dikke plakken.

Eet smakelijk!

 

2 Reacties

 1. Henk

  Hoeveel minuten is 68graden?

  Antwoord
  • Elleny

   Hai Henk, je kunt het beste de kerntemperatuur meten met een vleesthermometer, dan zit je altijd goed. De precieze tijd is afhankelijk van een boel factoren, bijvoorbeeld hoe koud het gehakt was, hoe dik het brood, etc etc. Ik weet het niet precies, maar ik denk dat het ongeveer 45 minuten duurt voor het gehakt goed gaar is. Als je niet de kerntemperatuur meet, snijd dan het gehaktbrood na een baktijd van 3 kwartier op het breedste punt door en controleer of het gehakt goed gaar is.
   Eet smakelijk!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *