Tikka Masala met bloemkool en paneer

door | 12 sep 2019 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kaas, oven, recept, rijst, saus, vegetarisch

Pfffffffff…. ik had een lange vermoeiende dag, vandaag. We hadden vanmiddag namelijk een introductiecursus “R“. “R” is een ánder statistisch programma dan we standaard gebruiken. Op zich zat er wel heel veel bekends in, qua werken met datasets enzo, en het lijkt ook wel op een programma waar ik vroeger mee gewerkt hebt, maar het is toch weer even helemaal anders. Op zich wel heel leuk, maar wel erg intensief. Zeker omdat het tot vijf uur duurde. Combineer dat met net iets te laat naar bed en net iets te vroeg op, en dan begrijp je vast wel dat ik een beetje moe ben, nu. En dus was het éxtra lekker dat het eten al op tafel stond, toen ik thuis kwam om zeven uur… Ik kon zó aanschuiven: héérlijk! We aten macaroni a la Edwin. Die had ik natuurlijk al eens op mijn blog gezet, dus vandaag deel ik een recept waar ik nog foto’s van had liggen: deze Tikka Masala van Jamie. Die had ik een tijdje terug gemaakt, maar ik had nog geen tijd gehad om die erop te zetten. Ook dit recept komt uit Jamie’s nieuwe boek VEG. Even voor mijn moeder van 82 die niet zo goed engels spreekt maar wél mijn blog leest: VEG is kort voor “vegetables”, wat “groenten” betekent.
Het is een héérlijke, milde curry! Heel anders dan de curries die ik anders altijd maak. Geen kurkuma, geen gemalen koriander of komijn, geen peper, geen kokosmelk. Maar toch een verrassend romige, kruidige curry. Heerlijk! Echt een aanrader!

Ingrediënten
1 bloemkool
225 gram paneer (Indiase kaas)
1 ui
2 bollen solo knoflook
1 stuk gemberwortel (ongeveer 5 cm)
1 citroen
60 gram cashewnoten (ongezouten)
1 blikje tomatenpuree
25 gram boter
1 plukje saffraan
2 eetlepels yoghurt
1eetlepel zoete mangochutney
1 theelepel liquid spice blend Smokey paprika (of 1/2 eetlepel gerookte paprika poeder)
1 kaneelstokje
3 kruidnagels
3 kardemompeulen
een paar takjes verse koriander
olijfolie
peper en zout
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Verwarm de grill voor, op de hoogste stand. Kook water in de waterkoker. Doe de cashewnoten met 700 ml kokend water in een pannetje, en roer de saffraandraadjes en de mangochutney erdoor. Laat dit een tijdje weken.


Doe de yoghurt, paprika spice blend, een snufje zout en peper en 1 eetlepel olie in een grote mengkom en rasp de schil van de citroen erboven. Roer goed door elkaar. Snij de paneer in blokjes en verdeel de bloemkool in roosjes.  Doe de bloemkool en de paneer in de kom met het yoghurt-mengsel en hussel goed door, zodat zowel de paneer als de bloemkool onder de marinade zit. Doe de bloemkool en de paneer in een braadslee en zet die 10-12 minuten onder de grill.

Smelt de boter met een scheutje olijfolie in een braadpan en doe het kaneelstokje en de kruidnagels erbij. Breek de kardemompeulen open en strooi de zaadjes in de pan. Pel de bollen knoflook en snij ze in dunne plakjes. Bak de knoflookplakjes een paar minuten mee en roer regelmatig.

Pel de ui, schil de gember, en snij zowel de ui als de gember in grove stukken. Doe die, samen met de tomatenpuree en wat kokend water in een blender en maal tot een pasta. Giet de pasta in de pan bij de knoflook en breng aan de kook. Laat een minuut of tien, onder regelmatig roeren, lekker doorpruttelen.

Doe de geweekte cashewnoten, samen met het week-vocht, in de blender en maal het fijn. Giet het cashew-mengsel in de pan. Breng opnieuw aan de kook en laat ongeveer 5 minuten doorkoken. Natuurlijk wel regelmatig roeren.

Doe de paneer en bloemkool bij de cashew-saus in de braadpan en roer goed door. Voeg indien nodig zout en peper toe (ik vond zelf dat het genoeg smaak had en dat er geen zout nodig was).

Doe alles terug in de braadslee en zet die terug onder de grill. Roer als er een goudbruin korstje op zit door elkaar en strooi er wat  korianderblaadjes over.

Schep wat rijst op een bord en schep er wat tikka massala over. Strooi er eventueel nog wat blaadjes koriander over en serveer er eventueel een partje citroen bij, om erboven uit te knijpen.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *