Deze kaastaart had ik eigenlijk gepland voor het Paasweekend, maar toen hadden we eigenlijk al wel (meer dan) genoeg aan de Stifado en gevulde courgettes. Maar het kwam goed uit dat ik deze boodschappen al in huis had, omdat het bestellen van mijn boodschappen in de soep was gelopen. Door een storing in het systeem kon ik mijn bestelling niet bevestigen en werd mijn boodschappen-moment gecanceled. Daarom eten we deze week uit de voorraadkast, koelkast en vriezer. En natuurlijk ’t liefst wel iets wat nog enigszins blog-waardig is. Én vegetarisch, want dochterlief heeft deze week geen practicum en is dus een weekje hier. En dus stond gisteren deze Griekse kaastaart op het menu. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik eigenlijk de enige was die ‘m écht lekker vond. Man- en zoonlief doe ik sowieso geen plezier met feta, en dochterlief werd er ook niet heel enthousiast van. Maar dat had ik misschien ook wel aan kunnen zien komen. Het was wel een beetje behelpen, want mijn filodeeg was helaas beschadigd. Daar had ik wel een beetje de pest over in, want dat maakt het vullen en oprollen wel een stukje lastiger. Maar gelukkig lukte het toch wel om het op te rollen met de feta-vulling.Tijdens het bereiden heb ik niet zoveel foto’s gemaakt, omdat tijdens het invetten en oprollen mijn handen hartstikke vet waren. Maar jullie kunnen je er  vast wel iets bij voorstellen, toch?

Feta taart

Griekse kaastaart: lekker knapperig filodeeg met een vulling van feta, ei en oregano.

 • 1 pakje Filodeeg ((10 vellen, diepvries))
 • 4 Eieren
 • 400 gram Feta
 • 1 theelepel Oregano
 • 1 theelepel Sesamzaad
 • 10 eetlepels Olijfolie
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.

 2. Klop de eieren los in een mengkom en verkruimel de feta erboven. Roer de oregano erdoor heen. Laat de vellen filodeeg ontdooien en vouw ze open.

  Leg twee vellen filodeeg op elkaar en vet in met wat olijfolie. Dat kan met een kwastje, maar ik vind het zelf het handigst om het gewoon met mijn handen te doen. Schep er ongeveer een vijfde van het ei-mengsel op. Rol het filodeeg op, over de lange zijde en wrijf het filodeeg tijdens het oprollen steeds in met wat olijfolie.

  Vet een taartvorm in met wat olijfolie. Rol het opgerolde filodeeg op tot een spiraal en leg in het midden van de taartvorm.

  Leg twee nieuwe vellen filodeeg op elkaar, vet in, rol op met ei-feta-vulling en vet de buitenkant in. Leg deze nieuwe rol óm de vorige heen. Ga zo door tot het filodeeg en het ei-feta-mengsel op zijn.

 3. Bestrijk de taart met wat extra olijfolie en strooi er dan de sesamzaadjes over.

 4. Bak de taart in ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven mooi goudbruin en knapperig.

 5. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht, Lunch
Grieks
Feta, Fetataart, Griekse hartige taart, Griekse kaastaart, Hartige taart met feta

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitencurry met pulled oats en feta

Pasta met spinazie, feta en pijnboompitten

Asperges met chorizo en feta

Spruitentaart met sinaasappel, geitenkaas en macadamianoten

Filorolletjes met spinazie en ham

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Spinazietaart (spanakopita)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *