Griekse gevulde courgettes

door | 6 apr 2021 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, saus, vegetarisch

Behalve het Griekse stoofvlees, had ik met Pasen natuurlijk ook een vegetarisch gerecht gemaakt. Ik kwam een recept voor gevulde courgettes tegen in mijn Griekse kookboekje Vandaag Grieks: “Kolokithákia Papoutsákia”. Courgettes met een vegetarische vulling van o.a. courgette-vruchtvlees, broodkruim, ei en kaas, met bechamelsaus erover. Dochterlief is dól op courgettes én op bechamelsaus, dus dit zou ze gegarandeerd heerlijk vinden. In het recept stonden eigenlijk 8 kleine courgettes, maar ik heb 4 grote gebruikt: gewoon het formaatje uit de supermarkt.
Voor erbij had ik “Kritharaki mé tomátes” (Griekse orzo met tomaten). Die kritharaki had mam een keer gekocht, maar ze wist niet zo goed wat ze ermee kon maken. Nou, dit dus: al dente koken in gezouten water of bouillon, uitje fruiten, blik tomatenblokjes erbij en orzo verder garen in de tomatensaus.
Voor erbij, zowel bij de courgettes als bij de stifado had ik een Griekse salade.

Griekse gevulde courgettes

Heerlijk Grieks vegetarische gerecht! Courgettes uit de oven, gevuld met courgette-vruchtvlees, broodkruim, ei, ui, geraspte kaas en peterselie, overgoten met een heerlijke bechamelsaus.

 • 4 Courgettes
 • 1 Ui
 • 3 Eieren
 • 3 sneetjes Wit brood
 • 150 gram Geraspte kaas
 • 10 gram Platte peterselie
 • 40 gram boter
 • 3 eetlepels bloem
 • 400 ml melk
 • 2 eetlepels Olijfolie
 • Nootmuskaat
 • Zout, peper
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.

 2. Breng een grote pan met water aan de kook. Snij de boven- en onderkant van de courgettes af. Kook de hele courgettes 10 minuten. Schep de courgettes uit het kokende water en spoel af onder de koude kraan. Laat even verder afkoelen. Snij de courgettes in de lengte door en schraap met een theelepel het midden van het vruchtvlees uit de courgettes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de uitgeholde courgettes erop. Hak het vruchtvlees dat je uit de courgettes hebt geschraapt fijn.

 3. Pel en snipper intussen een ui. Verhit de olijfolie in een koekenpan of wokpan en fruit daarin de ui aan, op een laag pitje tot de uisnippers glazig zijn. Bak het fijngehakte vruchtvlees van de courgettes even mee met het gesnipperde uitje.

 4. Snij of scheur de korstjes van het brood en verkruimel het brood (bijv met een keukenmachine). Hak de blaadjes van de peterselie fijn. Doe het ui-courgettemengsel, samen met het broodkruim, de peterselie, ⅓ van de geraspte kaas en wat peper en zout in een mengkom. Meng goed.

 5. Vul de uitgeholde courgettes met het ei-mengsel.

 6. Maak de bechamelsaus: smelt in een steelpan de boter op een laag pitje. Roer, als de boter gesmolten is, de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje melk bij. Roer goed door tot alle melk is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Verwarm tot de saus de juiste dikte heeft. Rasp er wat nootmuskaat over en breng op smaak met zout en peper. Neem de pan van het vuur en roer er dan een losgelopt ei door en (ongeveer) 50 gram geraspte kaas. Schep de bechamelsaus over de courgettes en strooi er nog wat geraspte kaas over.

 7. Zet de courgettes een half uur in de voorverwarmde oven, tot de kaas-bechamelsaus mooi begint te kleuren.

 8. Lekker met tomaten-orzo (of tomatenrijst) en een Griekse salade.

 9. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Grieks
Bechamel, Bechamelsaus, Courgette, Gevulde courgette, Vegetarisch

Misschien vind je dit ook lekker?

Courgette gevuld met vegetarisch gehakt, kaas en hazelnoten

Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

Kofta

Spinazietaart (spanakopita)

Moussaka

Gebakken courgette met mozzarella en platbrood

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Aardappel-courgette filotaart

1 Reactie

 1. Toon

  Dat ziet er goed uit. Zeker het proberen waard. Komt op mijn to-do lijstje 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *