Op de valreep nog een blogje, vandaag, Vandaag gezellig Pasen gevierd, met mijn moeder en broer. Maar daarvan moet ik nog de foto’s uitzoeken en recepten uitwerken, dus voor nu nog even ons avondeten van gisteren: deze aardappel-courgette taart. We vonden ‘m erg lekker. Althans, ikzelf en de kinderen; manlief houdt niet van courgette, dus hij vond ‘m niet zo. We waren het er wel over eens dat ‘t wel een beetje moeilijk eet, dat filodeeg. Het staat leuk en is wel lekker, maar het breekt en kruimelt aan alle kanten. Ik had ál het filodeeg wat niet ín de taart ging, verfrommeld bovenop gelegd. Misschien was dat een beetje teveel van het goede?
Ik vind het wel een gaaf gezicht: van die flinterdunne velletjes deeg. Als je ze insmeert met olie, dan worden ze bijna doorschijnend. En na het bakken zijn ze prachtig bruin en knapperig.

Aardappel-courgette filotaart

Heerlijke knapperige filodeegtaart, met een vulling van aardappel, courgette, munt en mozzarella.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mediterraan
Trefwoord: Aardappeltaart, Courgettetaart, Filodeeg, Hartige taart
Porties: 4
calorieën: 717kcal

Ingrediënten
 

  • 250 gram Filodeeg
  • 500 gram Aardappelen
  • 2 Courgettes
  • 150 gram Mozzarella (geraspt)
  • 30 gram Paneermeel
  • 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 1 takje Munt
  • 100 ml Olijfolie
  • Zout, peper

Bereiding
 

  • Zet alle ingrediënten klaar.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappelen en kook ze gaar. Giet af, laat afkoelen en snij in dikke plakken. Vet een springvorm in. Wrijf de filodeeg (velletje voor velletje) in met olijfolie. Dat gaat heel handig, gewoon met je handen. Bekleed de bodem van de taartvorm met vijf of zes vellen ingevet filodeeg. Laat het filodeeg over de rand van de springvorm hangen. Strooi de paneermeel over de bodem en strooi daar de parmezaanse kaas over. Leg daar de aardappelplakken op.
  • Was de courgettes en snij in dunne plakken. Leg een laag van courgetteplakjes op de aardappels. Strooi er zout en peper over.
  • Snij de munt fijn en strooi de munt over de courgettelaag. Strooi ongeveer de helft van de mozzarella over de courgette. Leg daarbovenop nog een laag courgetteplakjes. Bestrooi met zout en peper en strooi de rest van de mozzarella erover.
  • Vet de overige filodeegvellen in en leg er een paar over de taartvulling. Vouw het overhangende filodeeg naar binnen. Verfrommel de rest van de ingevette filodeeg en leg dat boven op.
  • Dek het filodeeg af met aluminiumfolie. Zet de afgedekte filotaart zo'n 20 minuten in voorverwarmde oven.
  • Haal dan het alu-folie er af en bak nog een minuut of 25 tot de filodeeg mooi bruin en knapperig is.
  • Laat iets afkoelen voor je de taart uit de springvorm haalt. Snij in punten.
  • Eet smakelijk!

Voedingswaarde per portie (nog even in het engels)

Calories: 717kcal | Carbohydrates: 65g | Protein: 22g | Fat: 42g | Saturated Fat: 12g | Cholesterol: 41mg | Sodium: 799mg | Potassium: 889mg | Fiber: 5g | Sugar: 5g | Vitamin A: 571IU | Vitamin C: 42mg | Calcium: 380mg | Iron: 4mg
Heb je dit recept al eens geprobeerd?Laat weten wat je er van vond!

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitentaart met sinaasappel, geitenkaas en macadamianoten

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Filorolletjes met spinazie en ham

Radijsjestaart

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Loempiataart

Spinazietaart (spanakopita)