Spruitentaart met sinaasappel, geitenkaas en macadamianoten

door | 4 jan 2021 | avondeten, eenpansgerecht, hartige taart, hoofdgerecht, oven, recept, vegetarisch

Ik had een súper productieve dag vandaag: ik heb mijn bijkeuken opgeruimd! Mijn opberg-rek in de bijkeuken puilde uit, want alles waar ik even geen plekje voor wist, kwam daar terecht. Maar vandaag heb ik alles er uit gehaald, uitgezocht, schoongemaakt en een vaste plek gegeven. En mijn huishoudelijke apparaten staan in het wandrek klaar voor gebruik: ons koffiezetapparaat (wij drinken zelf geen koffie, dus die gebruik ik alleen als we gasten hebben), mijn oude keukenmachine, slowcooker, broodrooster, airfryer en tosti-apparaat. Ready to use! Lijkt me handig, nu hoef ik ze dus niet elke keer te pakken en op het aanrecht te zetten.
Toen ik bijna klaar was, had ik nog een ongelukje met onze frituurpan. Ik wilde het oude vet in een fles gieten, maar hij gleed weg. Ik kon nog net voorkomen dat de hele frituurpan viel, maar toen klotste wel de helft van het vloeibare frituurvet over de keukenvloer… *zucht* Toen werd mijn dag dus nóg productiever: ook nog de keukenvloer gedweild. Maar daarna had ik het wel even een beetje gehad, moet ik zeggen.
Ehm, even denken hoor… moet ik nog iets over deze spruitjestaart zeggen? Niet veel, denk ik. Lekkere combi: spruitjes, tijm, sinaasappel, geitenkaas en noten. Volgens het oorspronkelijke recept (uit “12 Maanden lekker eten – het seizoenskookboek van Albert Heijn”) moesten de spruiten stoven in een scheutje grand marnier. Maar dat heb ik niet in huis, dus in plaats daarvan heb ik het sap uit de sinaasappel gebruikt. En eigenlijk moesten er hazelnoten in, maar ik heb macadamianoten gebruikt. Weer eens wat anders.

Ingrediënten
1 pond spruitjes
1 pak filodeeg (diepvries, 10 plakjes)
1 sinaasappel
3 sjalotten
125 gram zachte geitenkaas
140 gram macadamianoten (ongezouten)
1 theelepel tijm
125 gram boter
olie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet tijdens het voorverwarmen de boter in een oven-bestendig schaaltje in de oven om te smelten. Neem het schaaltje als de boter is gesmolten voorzichtig uit de oven.

Maak de spruitjes schoon: snij het stronkje af, verwijder evt lelijke buitenste bladeren en kruis het stronkje in.
Pel de sjalotten en snij ze in ringen. Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en fruit daarin de uienringen met de tijm aan. Rasp de schil van de sinaasappel en pers dan het sap er uit. Voeg de spruiten, sinaasappelrasp en sinaasappel sap toe aan de uien. Strooi er wat zout en peper over en breng aan de kook. Zet dan laag en doe de deksel op de pan. Laat in ongeveer 10 minuten beetgaar stoven. Neem dan de pan van het vuur.

Vet een springvorm in met wat olie. Bestrijk de vellen filodeeg, één voor één, met de gesmolten boter. Vouw elk vel dubbel zodat een rechthoek ontstaat. Bekleed de taartvorm ermee, zodat de rest van de strook over de rand heen hangt. Doe het spruitjes-mengsel in de vorm.

Verdeel de macadamianoten over de taartvorm. Breek de geitenkaas in stukjes en verdeel die over de vulling.

Als je nog een (paar) vel(len) filodeeg over hebt, verfrommel die dan en leg die boven op de vulling. Verfrommel dan het overhangende deel van de vellen filodeeg op de vulling. Als je nog boter over hebt, verdeel dat dan over het filodeeg.

Bak de filotaart in het midden van de oven in 15-20 goudbruin en knapperig.
Neem dan de taart uit de oven en laat een paar minuten afkoelen voor je de springvorm eraf haalt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitjestaart

Radijsjestaart

Spruitjes in kokosmelk

Spruitjes en speklapjes in ketjapsaus

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en sinaasappel

Spruitjesovenschotel 2.0

Spruitenschotel met brie en amandelsnippers

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Spinazietaart (spanakopita)

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *