Filorolletjes met spinazie en ham

door | 30 okt 2020 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, varken, vlees

Oooooh, we hebben zó lekker gegeten, gisteravond: deze filorolletjes met spinazie en ham. Het is naar een recept van Jamie, uit zijn nieuwe boek “7 x Anders”. Ik heb Jamie’s recept wel ietsje aangepast. Ik had dit recept namelijk al een paar keer doorgeschoven. De meeste ingrediënten waren wel houdbaar of ergens anders in te gebruiken. En het filodeeg en die diepvries-spinazie, die liepen niet weg. Er moest dus alleen eigenlijk een bosje lente-uitjes door, maar die had ik inmiddels niet meer. Ik heb er nu gewoon twee uien en een paar tenen knoflook door gedaan. En dat was ook súper lekker. Jamie maakt dit trouwens met verse spinazie, maar ik heb gehakte bladspinazie uit de diepvries gebruikt. Kon prima! Alleen het ei-mengsel wordt daar een beetje groen van, maar geeft niet echt. Het magic ingrediënt in deze filodeeg-rolletjes is appel. Ik zou zelf echt nooit bedenken om spinazie, ham, kaas en ei te combineren met appel. Maar Jamie doet het gewoon en het was hartstikke lekker. Je proeft de appel niet heel erg terug, ofzo, maar het gaf wel een lekkere, frisse bite in de rolletjes.

Ingrediënten (voor 3 personen)
2 x 8 vellen filodeeg (224 gram, diepvries)
300 gram gehakte bladspinazie (diepvries)
2 appels
6 eieren
2 uien
3 tenen knoflook
150 gram geraspte kaas
1 bakje cottage cheese (200 gram)
1 bakje hamblokjes (125 gram)
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het filodeeg ontdooien (in de verpakking, tegen uitdrogen).
Pel en snipper de uien. Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit daarin de ui aan. Pers de knoflook erboven uit. Als de ui glazig is geworden, voeg dan de bevroren blokjes spinazie toe. Zet het vuur half en laat onder regelmatig roeren de spinazie ontdooien. Als de spinazie is ontdooid, neem dan de pan van het vuur, zodat het mengsel niet te warm wordt.

Schil de appels, snij doormidden en verwijder de klokhuizen. Snij de appel in kleine blokjes. Breek de eieren in een schaal en klop ze los. Roer de appelblokjes, cottagecheese, hamblokjes en de helft van de geraspte kaas erdoor. Strooi er wat zout en peper over.

Roer het ei-mengsel en het spinaziemengsel door elkaar.

Giet het spinazie-ei-mengsel in een vergiet boven een kom, zodat het overtollige ei erdoor loopt.

Leg een vel bakpapier op je werkblad. Leg een paar vellen filodeeg overlappend over elkaar. Of je twee of drie vellen gebruikt, ligt aan de gewenste lengte van je rolletjes. Schep er wat uitgelekte spinazie-mengsel op. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het filodeeg op.

Vet een ovenschaal in met wat olie en leg de filodeegrolletjes in de ovenschaal. Bestrijk de rolletjes met een kwastje met wat olijfolie en zet de ovenschaal 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem na 20 minuten de ovenschaal uit de oven. Giet het opgevangen ei-mengsel erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover.

Zet de ovenschaal nog een minuut of 20 terug in de oven tot het ei gestold is en de kaas is gesmolten en licht begint te kleuren. Haal de ovenschaal uit de oven.

Schep (als het enigszins lukt) een heel rolletje op op een bord.
Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Spinazietaart (Spanakopita)

Kaasomelet met spinaziestamppot

Lasagne met spinazie en vier kazen

Tortellini-spinazieovenschotel

Pasta-ovenschotel met spinazie en béchamelsaus

Spinazie-brietaart

Gnocchi met courgette in spinazieroomsaus

Bladerdeeghapjes met spinazie-kaasvulling

Zuurkool-filotaart met kip, spek, druiven en pistachenoten

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Hartige strudel met geroosterde paprika en artisjokken

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *