Gebakken courgette met mozzarella en platbrood

door | 16 jul 2020 | avondeten, brood, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kaas, lunch, recept, salade, snel, vegetarisch

Vandaag aten we deze salade van gebakken courgette met mozzarella en platbrood. Het was eigenlijk een beetje te weinig als avondeten. Ik zag pas achteraf dat de vier courgettes in het oorspronkelijke recept voor 2 personen was. Wij hadden 3 courgettes voor 3 personen. Drie, want Edwin vindt courgettes sowieso niet lekker. Free zei wel dat hij ook niet van courgette houdt, maar heeft zijn bord wel netjes leeg gegeten. Maar heeft daarna, samen met Edwin, wél nog patat op… Lone en ik vonden het wél super lekker. Beetje weinig, alleen.
Het flatbread is een recept van Buddy Oliver, de zoon van Jamie Oliver. Hij maakt af en toe youtube filmpjes waarin hij eenvoudige gerechten maakt. Hij treft het maar met zo’n vader! Het recept is súper simpel en lekker snel, want het deeg hoeft niet te rijzen En héérlijk dat het was! Het rook zoals vroeger op scouting de broodjes boven het kampvuur roken. En zo smaakten ze eigenlijk ook! Héérlijk!
Nog even de bronvermelding: dit recept is gebaseerd op “Gemarineerde courgettes met mozzarella” uit Veggie, van Hugh Fearnley-Whittingstall. Het platbrood recept is van Buddy Oliver.

Ingrediënten (2-3 personen)
3 courgettes
1 solobol knoflook (of 2 tenen)
1/2 citroen
een paar takjes basilicum
1 bol (buffel) mozzarella
200 gram zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
8 eetlepels griekse yoghurt
olie
zout, peper

Bereiding
Was de courgettes, snij de topjes er af en snij de courgette met een dunschiller of kaasschaaf in lange plakken. Doe de courgette-slierten in een mengkom en giet een scheutje olijfolie over. Hussel de olie door de courgette, zodat alle slierten bedekt zijn met een dun laagje olie.

Verhit een wokpan en bak daarin, in niet te grote porties, de courgette slierten tot ze goudbruin en gaar zijn. Doe de gebakken courgette-slierten in een schaal en bak dan de volgende portie.
Pel intussen de knoflook en snij in dunne plakjes. Rasp de schil van de (halve) citroen. Als alle courgette slierten gebakken zijn, giet dan een een paar eetlepels olijfolie in de pan toe en fruit heel kort de knoflook en citroenschil aan. Giet de knoflook-citroen-olie over de courgette en strooi er wat zout en peper over. Pers de (halve) citroen uit en giet naar smaak citroensap over de courgette salade. Hou een paar mooie basilicumblaadjes apart en scheur de rest in stukken. Hussel de basilicum door de courgetteslierten.

Doe de salade in een schaal. Scheur de bol mozzarella in stukken en verdeel die over de salade. Strooi er wat peper over en garneer met een paar basilicumblaadjes.

Doe het zelfrijzendbakmeel in een mengkom en maak een kuiltje in het midden. Schep daar de yoghurt in. Roer (gewoon met je vingers) het bakmeel door de yoghurt. Bestrooi het werkblad met wat bakmeel en verdeel het deeg in 6 tot 8 porties. Kneed elk bolletje nog even goed door en druk het dan iets plat.

Veeg de wokpan schoon met een keukenpapiertje en zet de pan terug op hoog vuur. Bak twee of drie flatbreads tegelijk in de wokpan. Het broodje zal opbollen. Bak elke kant 2 tot 3 minuten, maar let op dat het niet (te erg) aan brandt.

Schep wat gegrilde courgette salade op een bord en geef er één of twee platbroden bij. Sprenkel wat olijfolie over het brood en strooi er eventueel nog wat zout of peper over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Courgette gevuld met vegetarisch gehakt, kaas en hazelnoten

Koolhydraat-arme lasagne

Bulgur met aubergine, radijs en feta en courgette-pannenkoekjes

Zalm-courgettetaart

Aardappel-courgette rösti met zalm en creme fraiche

Courgette en kikkererwtentaart van Nigella

Gnocchi met courgette in spinazieroomsaus

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Kerstsalade met mozzarella, mandarijn en prosciutto

Salade met mozzarella en nectarine

Pastasalade met basilicum-peterseliedressing

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *