Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

door | 15 mei 2020 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Gisteren stond deze Griekse pasta ovenschotel op het menu. Omdat Lone in Enschede gaat studeren, gaat ze na de zomer natuurlijk op kamers. Ze is al druk aan het zoeken en er staan al wat kennismakingsafspraken gepland. Omdat ze tegen die tijd natuurlijk wel zélf een aardig kostje voor zichzelf én voor haar huisgenoten moet kunnen maken, hebben we bedacht dat we minstens één keer in de week samen een vegetarische maaltijd koken. Dit was de eerste: pastitio. Een Griekse pasta-ovenschotel, die een beetje het midden houdt tussen lasagne en moussaka. Ik vond het súper gezellig om samen te koken. Lone vond dat het eigenlijk niet echt “samen koken” was, want ze vond dat zij al het werk moest doen. Dat is niet helemaal waar: ik heb de uien en knoflook gesneden en ik ben een béétje bijgesprongen bij de bechamelsaus. Maar ik liep wel vooral al kletsend en foto’s makend om haar heen.
Het (idee van het) recept heb ik van mijn favoriete Griekse foodblogger: Akis Petretzikis. Ik heb het recept -uiteraard- wel wat aangepast: allereerst hebben we natuurlijk vegetarisch gehakt in plaats van gewoon gehakt gebruikt, maar ook veel minder gehakt (hij gebruikt 750 gram, wij 175 gram). In plaats van bucatini pasta hebben wij gewone macaroni gebruikt. En ipv gruyere kaas gebruikten wij gewone geraspte kaas.
Het resultaat was súper lekker. Ik weet zeker dat ze hier hoge ogen mee zal scoren bij haar toekomstige huisgenoten.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)
voor de pasta:
400 gram macaroni (andere “holle” pasta kan ook, bijvoorbeeld penne)
2 eieren
200 gram feta kaas
een paar takjes peterselie
1 theelepel tijm

voor de tomaten-saus:
1 bakje vegetarisch rul gehakt (175 gram)
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
1 glas rode wijn
1 blikje tomatenpuree
2 uien
1 solobol knoflook (of 2 tenen)
1 theelepel suiker
1 theelepel kaneelpoeder
1 bouillonblokje (groentebouillon)
1 theelepel tijm
2 laurierbladen
een paar takjes peterselie
olijfolie

voor de bechamelsaus:
75 gram boter
75 gram bloem
750 ml melk
3 eieren
150 gram geraspte kaas
zout, peper
nootmuskaat

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet alvast een grote pan met water op, om dadelijk de pasta in te koken.

Pel de uien en snij ze fijn.
Verhit in een braadpan of wokpan een scheut olie en fruit daarin de uit aan. Voeg er de suiker en ongeveer de helft van de tijm aan toe. Bak al roerend een paar minuten, tot de uien beginnen te karameliseren. Snij de knoflook in kleine stukjes en bak die even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak die een paar minuten mee.

Doe dan het vegetarische rul gehakt erbij en roer er goed doorheen. Giet de wijn erbij in de pan en laat de alcohol verdampen. Voeg dan de tomatenblokjes, kaneel, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe. Zet zacht en laat een minuut of twintig zachtjes pruttelen, zodat de saus lekker inkookt. Haal dan de pan van het vuur, vis de laurierblaadjes er uit en zet opzij tot je de tomaten-“vlees”-saus gaat gebruiken.

Verwarm eerst de melk tot lauwwarm in de magnetron.
Nu is het tijd om de bechamelsaus te maken. Hou één eetlepel boter apart en smelt de rest van de boter in een pan. Als de boter gesmolten is (let op: laat de boter niet bruin worden), roer dan de bloem erdoor heen met een garde. Bak de bloem even kort aan en giet er dan beetje-bij-beetje de melk bij. Roer goed door en voeg dan steeds meer melk toe tot alle melk erdoor geroerd is en je een dunne, gladde saus hebt. Blijf goed roeren terwijl je de saus verwarmt en de saus dikker wordt. Neem dan de pan van het vuur. Voeg zout en peper toe en rasp er flink wat nootmuskaat over.
Splits de eieren: doe de eierdooiers bij de bechamelsaus. De eiwitten heb je niet nodig, die kun je misschien later nog gebruiken om bijvorbeeld meringues te maken. Roer de dooiers door de saus. Roer tot slot ongeveer een derde van de geraspte kaas door de saus heen. Neem dan de pan van het vuur.
Schep een flinke soeplepel van de bechamelsaus in de pan bij de tomatensaus en roer die er goed doorheen.
Knip de helft van de peterselie fijn boven de tomatensaus en roer er doorheen.

Tijd om de pasta te koken! Strooi een flinke hand zout in het kokende water. Kook de macaroni beetgaar. Giet af en doe de macaroni in een grote mengkom. Verkruimel de feta erboven, strooi de rest van de tijm erbij, knip de rest van de peterselie erboven fijn en breek er twee eieren boven. Roer alles goed door elkaar.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie en doe het macaroni-mengsel in de schaal. Duw de pasta een beetje aan. Verdeel de tomatensaus erover en smeer goed uit, zodat de saus alle pasta bedekt.

Roer de bechamelsaus nog even goed door en giet ‘m dan over de ovenschotel.

Strooi de rest van de geraspte kaas erover. Rasp er nog wat nootmuskaat over.

Verdeel de apartgehouden boter in hele kleine plukjes over de geraspte kaas.

Zet de ovenschaal ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven, tot de kaas mooi goudbruin is.

Laat de pasta-ovenschotel na het bakken nog een minuut of 30 rusten voor je ‘m aansnijdt en opschept.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Moussaka (met gehakt)

Vegetarische moussaka met linzen

Lasagne met vegetarisch gehakt

Pasta-ovenschotel met spinazie en bechamelsaus

Ovenschotel met pasta, aubergine en kaas

Spinazietaart (Spanakopita)

Grieks gekruide schnitzelreepjes

Stifado – of klapstuk op zijn Grieks

Kofta

Gyros (van kip én vegetarische)

 

 

 

2 Reacties

 1. mam

  Wat ziet die Pastitio er heerlijk uit! Ga ik a.s. donderdag maken, maar wel met gehakt. Je hoort wel of het mij óók zo mooi lukt.

  Antwoord
  • Elleny

   Leuk dat u ‘m ook gaat maken, mam! Het gewone gehakt kunt u op hetzelfde moment toevoegen als het vegetarische gehakt in het recept. Het zal wel iets langer moeten bakken tot het gaar en helemaal rul is. Indien nodig een beetje extra olijfolie toevoegen, tegelijk met het gehakt. En afhankelijk van de hoeveelheid gehakt eventueel nog een extra halve bouillonblok. Ik hoor wel of ‘ie gelukt is, volgende week…

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *