Lasagne met vegetarisch gehakt

door | 5 mei 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Het was een gekke 5 mei, dit jaar. Normaal bruist Wageningen op 5 mei en barst het door het bevrijdingsfestival bijna uit zijn voegen, zoveel mensen als er op de been zijn. Maar nu was het vooral heel stil en rustig: gewoon een extra vrije dag. Het enige dat aan bevrijdingsdag deed denken waren de vlaggen, overal: zowel de gewone Nederlandse vlag, maar ook heel veel speciale 75-jaar bevrijding-vlaggen.

Ik ben vandaag gaan kanoën met de kinderen. Gewoon in een brede sloot, hier in de wijk. Het was héérlijk! We zijn vanaf ons opstappunt eerst de ene en daarna de andere kant opgevaren. We hebben wel een béétje zware armen, nu. “En dat terwijl je nog niet eens zelf je eigen boot hebt opgepompt…” zei Lone. En daar heeft ze gelijk in. Daar had ik de eerste keer flink spierpijn van (ik voel het nog steeds in mijn arm), dus dat had ik uitbesteed aan de kinderen, dit keer.
Vanavond aten we lasagne. Met vegetarisch gehakt. Dat eten we wel vaker, maar dat had ik nog nooit op mijn blog gezet. Dat vegetarische gehakt is echt ideaal: je proeft het verschil niet! Voor de saus heb ik twee blikken met kerstomaatjes gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook gewone tomaten-uit-blik gebruiken, of tomatenblokjes.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)
2 blikken kerstomaten
1 bak vegetarische kruimig gehakt
1 macaroni & spaghetti pakket (450 gram prei, ui, rode paprika en champignon)
3 stengels bleekselderij
1 solobol knoflook
2 eetlepels Italiaanse kruiden
12 lasagnebladen
3-4 volle eetlepels bloem
50 gram boter
1/2 liter melk
100 gram grana padano
1 bol mozzarella
nootmuskaat (vers)
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snij de knoflook fijn. Was de bleekselderij en snij in kleine blokjes. Haal het grootste deel van de ui uit het groentepakket. Verhit in een wokpan een scheut olijfolie en fruit daarin de ui en de knoflook aan. Als de ui glazig is, voeg dan de blikken kerstomaatjes toe. Voeg de Italiaanse kruiden en nog een kopje water toe en roer voorzichtig, zodat de kerstomaatjes heel blijven.

Breng aan de kook en laat dan op een laag pitje minstens een half uur (langer = beter) zachtjes pruttelen, met de deksel op de pan. Haal dan de pan van het vuur en stamp de tomaatjes stuk met een pureestamper.

Verhit in een wokpan een scheutje olie en bak daarin het vegetarische kruimig gehakt aan. Voeg de rest van het groentepakket toe en bak dat met het vegetarische gehakt mee. Roer het gehakt-groentemengsel door de tomatensaus. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Maak nu de béchamel-kaassaus: smelt de boter in een steelpan. Roer de bloem erdoor en bak even kort (max een minuutje) aan. Roer dan, beetje bij beetje, de melk erdoor met een garde. Voeg steeds meer melk toe. Breng aan de kook terwijl je regelmatig roert. Kook even kort door en neem dan de pan van het vuur. Roer 3/4 van de grana padano door de saus en rasp er wat nootmuskaat (ongeveer 1/2 theelepel) over.

Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Schep ongeveer een derde van de tomaten-saus in de ovenschaal en bedek daarmee de bodem van de ovenschaal. Leg hier een laagje lasagnebladen op. Vervolgens weer een laagje saus, laagje lasagnebladen, etc. Eindig met een laagje lasagnebladen.

Giet de béchamel-kaassaus over de laatste laag lasagnebladen. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die over de ovenschaal. Rasp er nog wat nootmuskaat over. Strooi er tot slot de rest van de grana padano over.

Zet de ovenschaal ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Check halverwege even: als de bovenkant dan al mooi bruin wordt, dek dan de ovenschaal de rest van de baktijd af met aluminium folie.
Haal na de baktijd de ovenschaal uit de oven en laat ongeveer 10 minuten rusten.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruitjeslasagne

Lasagne met schorseneren

Lasagne met spinazie en vier kazen

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Koolhydraat-arme lasagne

Zalmlasagne

Lasagne met lekker veel groenten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Lasagne met zoete aardappel

Bloemkool lasagne

Polenta-lasagne van Nigella

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *