Spruitjeslasagne

door | 28 mrt 2020 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Vandaag was een lekkere rustige dag: geen schema, geen huiswerk, geen afspraken of uitstapjes, en wel lekker koken en bakken. Dit recept is geinspireerd op een broccoli-lasagne. Maar omdat manlief niet zo van broccoli houdt, heb ik de broccoli vervangen door spruiten. Die combineren ten slotte ook heel goed met kaas. Wat ons betreft was dit recept zéker voor herhaling vatbaar! De kinderen vonden het ook erg lekker. Misschien dat andere kinderen dit een gruwel vinden, met spruitjes, maar onze kinderen houden eigenlijk wel van spruiten, dus dit ging er goed in. Hoeveel lasagnebladen je nodig hebt ligt aan hoe groot je ovenschaal is en hoe dik je de lagen saus maakt. Kijk maar even hoeveel je nodig hebt. Ik had ongeveer een half pak koelverse lasagnebladen nodig.

Ingrediënten
1 kg spruiten
1 pak lasagnebladen (koelvers)
200 ml kookroom
4 theelepels gedroogde tijm
125 gram geraspte kaas
25 gram pijnboompmitten
1 ui
1 1/2 bouillontablet (groentebouillon)
25 gram roomboter
5 eetlepels bloem
nootmuskaat
olijfolie
peper, zout

Bereiding
Maak de spruiten schoon: verwijder eventuele lelijke/vieze buitenste blaadjes, snij het stronkje af en snij de spruit door.
Verwarm de oven voor op 200 graden en Kook 750 ml water en los daar de bouillontabletten in op. Pel en snipper de ui en snij de knoflook fijn.

Smelt in een braadpan de boter en fruit de ui en knoflook een paar minuten op een laag pitje. Voeg de gehalveerde spruiten toe en bak even mee aan. Voeg dan de bouillon toe en kook met de deksel op de pan ongeveer 10 minuten tot de spruiten zacht zijn. Schep (ongeveer) de helft van de spruiten uit de pan met een schuimspaan en hou even apart op een bord. Pureer de overgebleven spruiten in de bouillon met een staafmixer tot een dikke saus. Voeg vervolgens de kookroom toe en roer goed door.

Doe een scheutje (koud) water bij de bloem en roer met een vork tot een glad papje. Roer het bloempapje door de spruitjessaus. Laat even zachtjes doorkoken. Voeg vervolgens de tijm en ongeveer de helft van de geraspte kaas toe en rasp er wat nootmuskaat over. Roer door en breng op smaak met peper en zout.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep een dun laagje saus in de ovenschaal. Leg hier een laag lasagnebladen op en duw ze een beetje aan. Verdeel hier de opzij gehouden spruiten over. Schep daar weer wat spruiten-kaas-saus over. Leg daarna weer een laag lasagnebladen en dan weer een laagje saus. Herhaal dit tot bijna alle saus gebruikt is.

Eindig met een laag saus. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas en de pijnboompitten.
Bak de lasagne ongeveer een half uur in de oven totdat de kaas mooi bruin is. Haal de schaal uit de oven en laat even een paar minuten rusten voor je ‘m aansnijdt.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spruiten met vegareepjes in ketjapsaus

Spruitenschotel met brie en amandelsnippers

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

Lasagne met spinazie en vier kazen

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Koolhydraat-arme lasagne

Zalmlasagne

Lasagne met lekker veel groenten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Lasagne met zoete aardappel

Bloemkool lasagne

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *