Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

door | 5 apr 2021 | avondeten, grieks, hoofdgerecht, recept, rund, stoofschotel, vlees

Gisteren, eerste Paasdag, waren mijn moeder en jongste broer op bezoek. In overleg hadden we besloten Grieks te eten. We hebben nog even getwijfeld over “iets halen” of bijvoorbeeld een Indiase maaltijd, maar uiteindelijk viel de keuze toch op Grieks. En dan vooral op dit Griekse stoofvlees: Stifado. En of ik ‘m dan een dag van tevoren kon maken, zodat de smaken lekker in konden trekken? Zo gezegd, zo gedaan. Zaterdag stond ik dus tussen de bedrijven door deze stoofschotel te maken. Ik heb wel vaker Stifado gemaakt, maar deze was echt uitzonderlijk goed gelukt. Die dag van tevoren doet echt wonderen! 
De kruiden heb ik heel simpel gehouden: alleen kaneel en laurierblaadjes, volgens het Stifado recept uit het boekje “Vandaag Grieks”.
Mam kwam al rond de middag en bleef hier gezellig een nachtje logeren, zodat we ons niet hoefden te haasten om te zorgen dat ze voor de avondklok weer thuis zou zijn. Het was een tijd geleden dat ze bij ons was en het was erg gezellig. We hebben ’s avonds gezellig nog een spelletje Catan gespeeld. En vanmorgen hadden we een Paasbrunch met eieren, broodjes en een kaneel-suiker-croissant. Het was eigenlijk net Kerst: gezellig lekker eten met familie. En het sneeuwde nog ook…
Voor dochterlief had ik uiteraard een vegetarisch gerecht gemaakt: gevulde courgettes. Dat recept zal ik morgen op mijn blog zetten.

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

Griekse stoof van rundvlees en sjalotten – met rode wijn, tomatenpuree, knoflook, laurier en kaneel. Héérlijk!

 • 1½ kg Stooflappen
 • 1 kg Sjalotten
 • 600 ml Rode wijn
 • 50 ml Rode wijnazijn
 • 4 eetlepels Tomatenpuree
 • 4 tenen Knoflook
 • 4 Laurierblaadjes
 • 1 theelepel Kaneel
 • 8 eetlepels Olijfolie
 • 10 gram Peterselie ((vers))
 • Zout, peper
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Snij het rundvlees in blokjes. Verhit olijfolie in een braadpan, bak daarin het vlees aan, in niet te grote porties. Schep het vlees uit de pan en bak dan de volgende portie aan.

 3. Verwarm de wijn en wijnazijn in een pannetje. Het hoef niet te koken, maar het moet wel even goed warm zijn. Doe al het vlees terug in de braadpan. Giet de warme rode wijn over het vlees. Pers de tenen knoflook uit en roer dat met de tomatenpuree, laurierblaadjes en kaneel door de wijn.

 4. Breng aan de kook en laat op een laag pitje 2 uur zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe.

 5. Snij de topjes van de sjalotten en pel ze. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak daarin de sjalotten aan (pas op, dit kan flink spetteren). Als de sjalotten gekarameliseerd zijn, roer ze dan door de pan met stoofvlees. Breng opnieuw aan de kook en laat nog een half uurtje zachtjes op staan.

 6. Laat afkoelen, zet koel weg tot de volgende dag, zodat de smaken goed intrekken.

 7. De volgende dag warm je de stoofschotel, op een laag pitje, weer op. Proef even en breng -indien nodig- op smaak met wat zout en peper. Vis de laurierbladen er uit. Strooi er op het bord wat peterselie over.

 8. Lekker met bijvoorbeeld gekookte rijst en een Griekse salade.

 9. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Grieks
Stifado, Stifatho, Stoofschotel, Stoofvlees, Suddervlees

Misschien vind je dit ook lekker?

Stifado – of klapstuk op z’n Grieks uit de slowcooker

Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

Friet stoofvlees

Runderstoof met abrikozen

Sukadelapjes met pastinaak en zilveruitjes

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

Hachee uit de slowcooker

Ierse runderstoofschotel met Guinness

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *