Oliebollen

door | 1 jan 2020 | Hollands, oma's recept, recept, tussendoortje, vegetarisch, zoet

Gelukkig nieuw jaaaaaaaaar !!!!! Dat 2020 maar veel moois en veel lekkers mag brengen!
Wij hebben gisteren gewoon thuis met ons gezin Oud&Nieuw gevierd. Ik had hapjes gemaakt (mini-pizza’tjes en vegetarische saucijzenbroodjes) en oliebollen gebakken. Uiteraard met het beproefde recept van mijn oma! Het werden héérlijke luchtige oliebollen. De lekkerste die Edwin ooit heeft gegeten, zei hij. Die schat weet wel hoe hij complimentjes moet maken…
Het recept, Oma’s oliebollen, heb ik er vorig jaar ook op mijn blog gezet, maar ik zet het er nu gewoon nog een keer op. Mét de bak-foto’s van dit jaar.
Tussen de oliebollen en hapjes door hebben we met z’n vieren Mariokart gespeeld. En Mario Party. Ik speel eigenlijk nooit computerspelletjes, en ik was er dan ook -tot grote hilariteit van de kinderen- niet zo goed in… #understatement

Ingrediënten
500 gram bloem
1/2 liter lauw-warme melk
2 zakjes gedroogde gist
2 eieren
snufje zout
1 eetlepel suiker
2-3 liter frituurolie
poedersuiker

Wij hebben het liefst oliebollen zonder krenten en rozijnen. Als je die wel wilt, voeg dan 100 gram krenten en 100 gram rozijnen toe.

Bereiding
Warm de melk even op in de magnetron tot hij lauw-warm is. Roer de suiker erdoor en doe de gist erbij. Roer de gister er door heen en laat even staan tot er bubbels ontstaan.
Doe de bloem in een grote beslagkom. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een goed vetvrije beslagkom. Roer de eierdooiers door het melk-gist mengsel. Doe de deeghaken op je mixer en meng daarmee het gist-melk mengsel door de bloem. Voeg steeds wat meer melk toe tot je een stevig beslag hebt. Leg een schone theedoek over de beslagkom en zet de beslagkom weg, bij kamertemperatuur. Laat het beslag 1 tot 1 1/2 uur rijzen. Het beslag verdubbelt in omvang. Laat het beslag niet té lang rijzen: dan wordt het té luchtig en daar worden de oliebollen te vet van. Als je krenten en rozijnen toevoegt: laat die een kwartier in handwarm water staan. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze droog en schep ze door het beslag. Klop het eiwit stijf met het snufje zout. Spatel het eiwit door het beslag.

Verhit zonnebloemolie tot 190 graden. Zelf heb ik eens suiker-thermometer, waarop ik de temperatuur in de gaten kan houden. Vorig jaar kreeg ik deze tip: als je geen thermometer (of frituurpan met temperatuur-instelling) hebt, dan kun je checken of de olie de juiste temperatuur heeft door de steel van een houten lepel in de olie te dopen. Als zich meteen kleine belletjes rond de steel vormen, dan is de olie heet genoeg.

Doop twee eetlepels even in het vet en schep met die twee lepels een hoopje beslag uit de kom. Zorg dat het één klompje is (dus zonder uitstekende of afhangende slierten) en duw dan in een vloeiende beweging met de ene lepel het beslag van de andere lepel af en laat het voorzichtig in de hete olie vallen. Maak de oliebollen niet te groot en bak er niet teveel tegelijk. De oliebollen draaien vanzelf om! Als ze mooi bruin en aan beide kanten knapperig zijn (tik er even op met je schep), dan zijn ze klaar. Dat duurt een minuut of 8.
Schep de oliebollen uit de olie en laat even uitdruipen op een keukenpapiertje.

Bestrooi met poedersuiker en serveer het liefst als ze nog warm zijn!
Eet smakelijk!

 

Nog meer recepten van mijn oma:

Oma’s heerlijke tomatensoep (“Soep uit de Provence)

Biefstuk a la Farah Diba

Appeltaart van oma Balder

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *