Preistamppot met dille en warmgerookte zalm

door | 22 mrt 2021 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, snel, stamppot, vis

Maandagavond = lekker makkelijke avond. Na weer opstarten en een dag werken wil ik niet te lang in de keuken moeten staan. Én niet een al te grote afwas veroorzaken. Deze preistamppot met warm gerookte zalm is lekker makkelijk én relatief snel. Het schillen van de aardappels is nog het meeste werk. Maar daar kan ik gelukkig altijd manlief voor strikken. 🙂
Bron-vermelding: dit recept heb ik gevonden op de AH-site.

Ingrediënten (3-4 personen)
1,5 kilo aardappelen
800 gram prei (voorgesneden en gewassen)
100 gram creme fraiche
2 theelepels mosterd
een bosje dille (15 gram)
2 stukken warmgerookte zalm
zout, peper, olie

Bereiding
Verhit in een wokpan een scheutje olie en roerbak daarin de prei aan. Strooi er wat peper en zout over. Laat de prei onder regelmatig omroeren gaar stoven. Voeg indien nodig een paar eetlepels water toe, om te zorgen dat de prei niet aanbakt.

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Spoel af en zet in een pan met ruim water en wat zout op. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (prik er even in om te zien of ze al gaar zijn). Giet af als de aardappels gaar zijn, maar vang een deel van het kookvocht op.

Doe de creme fraiche en de mosterd bij de aardappels en stamp tot een puree.

Warm de stukken warmgerookte zalm op in de magnetron: anderhalve minuut op 600 watt. Pluk de zalm met twee vorken van het vel en uit elkaar (het laat vanzelf los van het vel – of moet ik “de huid” zeggen?).

Schep de prei bij de puree en stamp tot een lekker smeuïge stamppot. Voeg indien nodig wat kookvocht van de aardappels toe. Proef de stamppot en breng op smaak met zout en peper. Knip de dille erboven fijn en roer door de stamppot.

Schep een lekkere schep preistamppot op een bord en schep er wat warmgerookte zalm vlokken op.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Preistamppot met vegetarische kaasschnitzel

Preistamppot met pesto

Spinazie-prei stamppot met zoete aardappel en vadouvan

Preitaart met kip en camembert

Aardappel-preisoep

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Gebakken krieltjes, aspergesalade met balsamico aardbeien en warmgerookte zalm

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *