Spinazie-prei stamppot met zoete aardappel en vadouvan

door | 10 jan 2021 | aardappel, avondeten, Frans, Hollands, hoofdgerecht, Indiaas, kids, recept, stamppot, zowel vlees als vega

Zondag. Eerlijk gezegd is dit niet mijn favoriete dag van de week. Vroeger ook al niet. Toen ik klein was vond ik de zondagen altijd vreselijk saai. Mijn beste vriendinnetje ging naar de kerk en daarna bij haar oma op bezoek, waardoor ik niet met haar kon spelen. En ’s avonds was er Studio Sport op tv. Dan moest ik stil zijn, want dan keek mijn vader naar voetbal. En dat duurde zooooooooo lang.
Tegenwoordig ben ik voor mijn gevoel de hele zondag bezig met dat dochterlief ’s avonds weer naar Enschede moet. Omdat ze wel een paar uur onderweg is, moeten we niet te laat eten. En dus is er voor mijn gevoel weinig tijd om nog wat leuks te doen. Want dan is het opeens al eind van de middag en dan zijn we veel te laat met eten. Vandaag ben ik lekker op tijd (lees: hartstikke vroeg) begonnen met koken. We aten (alweer) stamppot, zodat ik Lone een portie mee kon geven voor komende week. Samen met een vega gehacktbal. En een bakje boerenkool met een vega braadworst. En een halfje brood, een pot Nutella en boter. En een zak chips. Dan hoeft ze niet meteen de eerste dag al naar de winkel.
Vanavond aten we deze prei-spinazie-stamppot, met zoete aardappel. Lekker veel groenten! En door de zoete aardappel is het een heerlijk smeuïge stamppot. Geen jus nodig voor deze stamppot. Door de vadouvan is de stamppot heerlijk van smaak. Kennen jullie dat: vadouvan? Het is een Franse versie van een Indiaas specerijenmengsel. Ik kende het niet, moet ik zeggen, maar je kunt het gewoon in de supermarkt kopen.

Ingrediënten (voor 4 personen + 1 om mee te nemen)
750 gram aardappelen
750 gram zoete aardappelen
800 gram prei (gesneden en gewassen)
400 gram verse spinazie (gewassen)
3 dessertlepels vadouvan kruidenmix
500 gram snoeptomaatjes
4-5 gehaktballen (vlees en/of vegetarisch, voorgegaard)
50 gram boter
olie, zout, peper

Bereiding
Verhit de oven voor op 200 graden. Schil de aardappelen en de zoete aardappels en snij ze in stukken. Doe ze met zoveel water in de pan dat ze onder staan, strooi er wat zout over en breng aan de kook. Laat ongeveer 20-25 minuten koken tot de aardappelen en zoete aardappels goed gaar zijn. Giet ze dan af.

In de tussentijd kun je het spinazie-prei-mengsel en de tomaatjes bereiden. Bekleed een bakplaat of braadslee met bakpapier en doe de snoeptomaatjes erop. Sprenkel er wat olijfolie over en strooi er wat zout en peper over. Zet de tomaatjes in de oven.

Verhit in een braadpan of wokpan een flinke scheut olie en fruit daarin de prei aan. Als de prei wat geslonken is, strooi dan de vadouvan-kruiden erover en roer die er goed doorheen. Voeg een paar eetlepels water toe en laat de prei met de deksel op de pan zachtjes gaar stoven.

Voeg, als de prei gaar is, de spinazie toe. Doe de deksel op de pan, zodat de spinazie slinkt en roer die dan door de prei.

Giet de aardappelen en zoete aardappels af. Doe het prei-spinazie-mengsel erbij en stamp er een stamppot van met een pureestamper. Breng de stamppot op smaak met zout en/of peper.
Bereid de gehaktballen (al dan niet vegetarisch) volgens de beschrijving op de verpakking. In mijn geval: even bakken in wat boter en een scheutje olie.

Verdeel de stamppot over de borden. Schep er wat geroosterde tomaatjes over en leg er een (al-dan-niet-vegetarische) gehaktbal naast.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Zoete aardappelstamppot met rucola en zongedroogde tomaatjes

Preistamppot met pesto

Preistamppot met vegetarische kaasschnitzel

Spinaziestamppot met kerrie-ui en ei

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

Langedijker koolstamppot

Andijviestamppot

Kaasomelet met spinaziestamppot

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *