Op verzoek van onze dochter heb ik een vega alternatief gemaakt voor één van onze familie-favorieten, van voordat ze vegetarisch werd: Kip Maryland. Dat stond vrij vaak bij ons op het menu, want de kinderen (en wij ook!) vonden het heerlijk. Maar inmiddels is Lone alweer een paar jaar vegetarisch en dus heeft ze het al een paar jaar niet meer gegeten. Wij wel af en toe nog, als zij naar haar studentenkamer was. Afgelopen december vroeg ze er om: ze had zó’n trek in kip met banaan en spek en of ik daar een versie met vegetarische kipstukjes en vega spekreepjes van kon maken? Maar ik wist iets beters: ik ben met vegetarische kipfilet (Kiptevree filet) en vega bacon (Specktakel) aan de slag gegaan. Die vegetarische kipfilets, die hadden we al eens geprobeerd, die waren hartstikke lekker, maar ik wist niet zeker of die vega bacon zou werken. Maar het pakte ontzettend goed uit! De vega versie is wel íets meer werk dan de vlees-versie, omdat ik de vega-kiprolletjes eerst in de pan heb aangebakken. Ik weet namelijk niet of die vega-speck mooi bruin bakt in de oven. Maar de vega-versie hoeft minder lang in de oven, dus dat heft elkaar mooi op, qua bereidingstijd.
Voor Edwin en Free heb ik de vlees-versie gemaakt en voor Lone en mijzelf de vega-versie.
Het was echt súper lekker, en ik denk dat deze vega-versie wel vaker op tafel komt. Net zo lekker als het origineel. Echt een aanrader!
Onderstaand recept is voor 2 vegetarische porties en twee porties met vlees. Als je geen vlees-eters hebt, dan kun je de kip en de ontbijtspek uiteraard weg laten en de vega kip en vega bacon verdubbelen. Het vega recept is trouwens bíjna vegan, want de kipfilet en de spek zijn vegan. Alleen de room die ik gebruikt heb was dierlijk. Als je het recept helemaal vegan wilt maken, vervang dan de gewone room door plantaardige kookroom, bijv soja, haver of kokos.

Ingrediënten
2 vegetarische kipfilets (vegan kiptevree filet)
8 plakjes vegetarische bacon (vegan specktakel)
2 kipfilets
6 plakken gerookt ontbijtspek
2 bananen
1 blik witte bonen (800 gram)
1 blikje mais (300 gram)
250 ml slagroom
zout, olie, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet twee niet te grote ovenschalen in met de olijfolie.
Laat de bonen en de mais uitlekken. Verdeel de witte bonen en mais over de twee ovenschalen. Prak met een vork een deel van de bonen en mais stuk. Verdeel de room over de twee ovenschalen en roer door het bonen-mais mengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Snij de vegan-kipfilets in tot je ze open kunt klappen. Pel de bananen, snij de uiteinden eraf zodat de bananen ongeveer zo lang zijn als de (vega) kipfilets. Snij de bananen in de lengte doormidden. Leg in elke vegan kipfilet een halve banaan, klap dicht en wikkel er, overlappend, vier plakken vegan bacon omheen.
Snij de echte kipfilets in en leg daar ook een halve banaan in. Omwikkel met ontbijtspek en leg op het bonenmengsel in één van de ovenschalen. Zet deze ovenschaal alvast in de voorverwarmde oven.

Verhit een scheutje olie in een koekenpannetje en bak de vega kiprolletjes in ongeveer 10 minuten rondom licht bruin (de vegan spek bruint nog door in de oven). Leg ze daarna op het bonenmengsel in de andere ovenschaal en zet deze naast de andere ovenschaal in de voorverwarmde oven.

De totale baktijd voor de echte kipfilets is 45-60 minuten (afhankelijk van hoe dik de rolletjes zijn). Check of het kippenvlees al gaar is met behulp van een vleesthermometer of snij een rolletje doormidden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kiprolletjes met spek en banaan & Aardappelpartjes uit de oven

Kip met spek en banaan

Vliegende Jacob

Vegetarische kipstuckjes met perzik

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Quinoa bowl met mango en vegetarische gegrilde stukjes

1 Reactie

  1. Fijnproefster

    Oh! Dit ziet er heerlijk uit. Ik hou zelf ook mega veel van vega kip. Het recept zelf ziet er, naar mij idee niet heel moeilijk uit. Tijd om het te proberen! Bedankt voor dit recept misschien ooit een keer je kip Maryland proberen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *