Prutje met pruimen en perzik

door | 4 feb 2023 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, saus, snel, vegan, vegetarisch, zoet

Van de week aten we dit studentikoze prutje met pruimen en perziken. Ik was een dag naar kantoor geweest en ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik moet daar dus nog steeds aan wennen. Hoe deed ik dat voorheen dan, toen ik drie of vier dagen in de week naar kantoor ging? Vroeg opstaan, ochtendspits heen, hele dag drukte om me heen, avondspits terug. Na zo’n drukke dag is de drempel best wel hoog om te gaan koken. Maar het grappige is dat als ik eenmaal begonnen ben, dat het juist hartstikke ontspannend werkt. Dit recept is niet veel werk en het ziet er misschien niet heel appetijtelijk uit, maar ik kan je verzekeren dat het ontzettend lekker was! En grotendeels een voorraadkast recept. Dus als je je uiteindelijk niet over de beginnen-met-koken-drempel heen kunt zetten, dan is het ook geen ramp.
Ik heb het met vegetarisch rul gehakt gemaakt, maar je kunt het uiteraard ook met gewoon gehakt maken. Maar waarom zou je? Vega rul gehakt is net zo lekker, beter voor het klimaat en ook nog eens langer houdbaar dan gewoon gehakt.
Gebruik gerust andere vruchten uit pot of blik. Of zelfs diepvries. Maar de kwaliteit van de vruchtjes bepaalt wel heel erg het eindresultaat, dus ik zou aanraden om niet een blik vruchtencocktail te gebruiken. Tenzij je dat wél heel lekker vindt, natuurlijk. Maar ik ben daar -op zijn zachtst gezegd- niet zo dol op. De perzik en pruimen combi vond ik erg lekker, dus die zou ik -als je pruimen in pot of blik kunt vinden- zéker willen aanraden.

Ingrediënten
1 bak vegetarisch rul gehakt
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 blik halve perziken op sap (~400 gram)
1 pot pruimen (~500 gram gram)
2 uien
1 appel
1 handje rozijnen
2 handjes gezouten cashewnoten
1 eetlepel kerriepoeder
2 theelepels bakgember
50 ml zoete chilisaus ( ~ongeveer 3 eetlepels)
olie, peper, zout
voor erbij: rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op verpakking.
Verhit ongeveer vier eetlepels olie in braadpan. Pel de uien en snij ze in stukken. Fruit de ui en voeg, als de ui glazig is geworden, het vegetarisch gehakt toe. Snij de bakgember, indien nodig, nog wat fijner. Roer de gember, kerriepoeder en zoete chilisaus door het ui-gehakt-mengsel.
Snij halve perziken in blokjes. Snij de pruimen doormidden, verwijder pit en snij nogmaals doormidden.

Voeg de tomaten uit blik, de perziken en pruimen met het sap of siroop en de rozijnen toe aan de pan. Druk de gepelde, hele tomaten stuk met de pollepel. Schil de appel, snij in kwarten, verwijder het klokhuis, en snij in stukjes. Roer de appel door het gehakt-fruit-mengsel.
Laat zachtjes ongeveer een kwartiertje sudderen. Proef even en breng op smaak met zout en peper.
Lekker met rijst! Strooi er voor het serveren nog wat cashewnoten over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pilav met perzik en vegetarisch gehakt

Leimuidense fruitige gehaktschotel

Vegetarische kipstuckjes met perzik

Biefstuk met gember-vruchtensaus en aardappeltorentjes

Gembergehaktballetjes en ananas in zoetzure saus

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *