Indiaas eten

door | 7 apr 2019 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kip, recept, rijst, salade

Gisteren kwam vrienden Indiaas bij ons eten. Gelukkig was het mooi weer, dus bij deze is het Tandoor-seizoen officieel weer geopend! Een tandoor is een Indiase klei-oven. Die heb ik, een paar jaar geleden zelf gemaakt. Nou ja, niet helemaal zelf. Juist met hulp van die vriend die gisteren kwam eten. De uitleg had ik op YouTube gevonden. Met een paar grote aardewerk-potten, en wat vermiculiet (dat is isolatie-materiaal, dat ook wel gebruikt wordt in “makkelijke moestuinen”). Die vriend heeft geholpen om gaatjes te boren onderin de potten en om met een slijptol de onderkant van een pot te “zagen”. Als je er een vuurtje in stookt, dan wordt het gloeiend heet in de binnenste pot en dankzij de isolatie blíjft het ook lekker lang heet. Daardoor schroeit het vlees heel snel aan alle kanten dicht en blijft het súper lekker mals en sappig. Je kunt er vanalles in maken, zo lang het maar op een spies blijft zitten. We hebben kip-tandoori en panir-tandoori uit de tandooroven gegeten. Met natuurlijk allerlei andere Indiase gerechen.

Als ik Indiaas kook, dan is dat doorgaans een dagvullend programma… Ik begon met de kip voor de kip tandoori in de marinade zetten. Dat moet minstens een paar uur marineren, maar langer is altijd lekkerder! Voor de panir en champignons heb ik dezelfde marinade gebruikt. Ik heb Panir gewoon in de toko gekocht, in plaats van zelf maken. Het is niet zo moeilijk om zelf te maken en heel erg lekker, maar om zeker te weten dat de kaas stevig genoeg was, heb ik kant&klare gekocht. Ik wil natuurlijk niet dat mijn panir van mijn spiezen valt, als ze in de tandooroven zitten…
Daarna heb ik de appel-mangochutney opgezet. Die moet natuurlijk helemaal tot moes koeken. Meestal koop ik mangochutney uit een potje, maar zelf maken is -als je tijd hebt- wel zo leuk en vele, vele, vele malen lekkerder.
Terwijl de chutney stond in te dikken op een laag pitje, heb ik de wortel-pickle gemaakt. Die is het lekkerst als de smaken lekker in kunnen trekken.

Daarna tijd voor de aardappelen, voor de roti gevuld met gekruide aardappelen. Het oorspronkelijke recept was dosa ; een soort pannenkoekjes van rijst en linzen. Maar ik had -heel lui- diepvries roti bij de toko gekocht. Want als ik die ook nog zelf moest bakken, dan zou ik tijd tekort komen. De aardappelen moesten eerst afkoelen voor ze verder verwerkt konden worden, dus kon ik mooi in de tussentijd de salade van kikkererwten in yoghurt klaar maken. Zo rond deze tijd, ongeveer een uur voor etenstijd, heb ik de tandooroven aangestoken. In India hebben ze natuurlijk ook een briketten, dus gewoon met kranten, aanmaakhoutjes en een paar blokken hout. Die blokken hout zijn nog door mijn vader gehakt!
Daarna de eieren gekookt en de curry waar de eieren in moesten klaar gemaakt. Toen dat op een laag pitje stond te pruttelen kon ik weer verder met gevulde roti.
Tijd om de rijst te koken. Dat doe ik altijd in een rijstkoker. Dan lukt het altijd en heb ik er verder geen omkijken naar. Als de kip lang genoeg in de marinade heeft gestaan, dan kan die op de spiezen geregen worden. En de panir en champignons ook. Als laatste doe ik een stuk ui op de spiesen spiesen, dat functioneert in de tandooroven als hitte-schild. Als het niet te erg is aangebrand, dan kun je het natuurlijk ook eten. Je kunt ook een halve aardappel als hitteschild gebruiken, trouwens. Tot slot heb ik de gevulde roti rondom gebakken in een koekenpan.

Onze Indiase maaltijd bestond uit kip, panir en champignons uit de tandooroven, Indiase roti met gekruide aardappelen, salade van kikkererwten in yoghurt, curry van eieren en erwten, appel-mangochutney en wortelpickle.

Na het eten hebben we gezellig nog een paar bordspellen gedaan: het Harry Potter spel en Cluedo.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *