Kip, panir en champignons uit de tandooroven

door | 7 apr 2019 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kaas, kip, oven, recept, vegetarisch, vlees

Wat was het een heerlijk weer, hè, gisteren? We hebben weer lekker uit de tandoor (Indiase klei-oven) kunnen eten. Op YouTube had ik (ja, jaren geleden al, hoor) een filmpje gezien hoe je dit zelf kunt maken. En met behulp van de vrienden die gisteren kwam eten, heb ik er één gemaakt van een paar grote aardewerk-potten en vermiculiet. In de aardewerkpot stook je een vuurtje en in die binnenste pot wordt het dan gloeiend heet. Daardoor schroeit het vlees snel dicht en blijft het súper lekker mals en sappig. We hebben kip-tandoori en panir-tandoori uit de tandooroven gegeten. Met een curry en allerlei Indiase bijgerechen.

Ingrediënten
6 eetlepels paprikapoeder
2 eetlepels gemalen koriander
2 eetlepels gemalen komijn
1 eetlepels bruine basterdsuiker
1/2 eetlepel kaneel
1/2 eetlepel kurkuma
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel zout
1 el gember
2 x 2 tenen knoflook
1/2 citroen
2 x 250 ml yoghurt
800 gram kipfilet
1 blok panir (450 gram)
1 bakje champignons (250 gram)
een paar grote uien

Bereiding
Meng de paprika, koriander, komijn, kaneel, basterdsuiker, chilipoeder en kurkuma door elkaar. Snij (of knip) de kip in grote stukken (ongeveer 5 stukken uit 1 kipfilet). Pers de citroen uit. Doe de kip met 3 eetlepels kruidenmengsel, het zout, citroensap en de uitgeperse teentjes knoflook in een mengkom en roer goed door.

Giet dan de yoghurt erbij, meng goed. Dek de mengkom goed af en zet minstens 2 uur in de koelkast.

Snij de panir in blokken van ongeveer 2×2 cm. Veeg de champignons schoon en doe ze met de panir in een mengkom. Doe met 2 eetlepels kruidenmengsel, zout, uitgeperste tenen knoflook en yoghurt in een mengkom.

Roer goed door en zet ook deze schaal een paar uur in de koelkast om te marineren.


Als je de kip en panir-champignon in een tandoor (of op een barbecue, met een spiesenrekje) klaar wilt maken, rijg ze dan op metalen spiesen. Rijg twee of drie stukken kip per spies en doe onderaan een stuk (ongeveer een kwart) ui.

Rijg ook de panir en champignons (om-en-om) op spiesen en doe onderaan een stuk ui. Dat ui fungeert als hitte-schild als de spiesen in de tandooroven staan.

Steek de tandooroven (of barbecue) aan en laat goed heet worden. Zelf heb ik de tandoor met hout gestookt. Beetje kranten onderin, aanmaakhoutjes er op, en bovenop een (paar) blok(ken) hout. Dat hout komt nog uit het houthok bij mijn ouderlijk huis (dan inmiddels verkocht is). Maar met houtskool of briketten kan natuurlijk ook.
Als de vlammen uit zijn en het goed nagloeit, zet dan de spiesen schuin in de tandoor en leg het deksel erop. Pas op: zowel de spiesen als de deksel worden gloeiend heet!
Het vlees schroeit lekker snel dicht en blijft onwijs sappig. En het is bovendien súper snel klaar! Door de ui, onderaan de spies, brandt het vlees niet aan. Check af en toe even of je vlees niet te donker wordt. Omdat de hitte van alle kanten komt, hoef je je spies niet om te draaien.

Als je nou geen tandoor hebt, en geen barbecue met een spiesen-rekje, of als ’t slecht weer is, ofzo, dan kun je dit gerecht ook in de oven klaar maken. Doe de kip dan, mét marinade yoghurt-saus, in een ingevette ovenschaal en bak de stukken kip (en/of de panir en champignons) in ongeveer een half uurtje in een voorverwarmde oven.

Ik ben helaas vergeten een foto te maken van de spiesen nadat ze uit de tandoor kwamen. Toen had ik het te druk met nieuwe spiesen er in doen en eten. Én mijn duim tegen een ijsklontje houden, want één van de spiesen kwam tegen mijn duim, dus nu heb ik een blaar…

Eet de kip tandoori en/of de panir-champignon tandoori lekker met rijst en diverse Indiase bijgerechten.
Onze Indiase maaltijd bestond uit kip, panir en champignons uit de tandooroven, Indiase roti met gekruide aardappelen, salade van kikkererwten in yoghurt, curry van eieren en erwten, appel-mangochutney en wortelpickle.

Eet smakelijk!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *