Postelein-preisoep

door | 12 feb 2020 | eenpansgerecht, lunch, recept, soep, vegetarisch

Gisteren had dochterlief “decentrale selectiedag” voor de hbo-opleiding forensisch onderzoek in Enschede, waar ze heel graag naar toe wil. Op basis van een kennistoets van de vakken Natuurkunde, Scheikunde en Biologie, een toets over een forensische casus en een motivatie-gesprek worden de 90 aspirant-studenten geselecteerd die komend jaar aan de opleiding mogen beginnen. Ik had haar graag naar Enschede gebracht, maar dat kon niet omdat ik gisteren (en vandaag ook) training had op mijn werk. Maar dochterlief meldde dat ze er wel zelf, alleen, met ov naar toe kon. #loslaten #loslatenvoorgevorderden Voor haar gevoel gingen de toetsen en het gesprek goed. En nu is het afwachten en duimen. Duimen jullie mee? Ze wil dit écht heel graag!
Vanavond aten we pizza, want na drie dagen werk waarvan twee dagen cursus had ik geen puf meer om te koken. Maar nu kan ik mooi de posteleinsoep die ik van ’t weekend maakte met jullie delen. Héérlijk: postelein. Dat aten we vroeger ook wel eens. In eerste instantie wilde ik de postelein met de staafmixer pureren, maar dat bleek niet zo’n succes te zijn… De draden uit de postelein draaiden helemaal vast in het mesje van de staafmixer. Het was een heel gepeuter om die weer los te krijgen. Dus uiteindelijk heb ik de postelein in de roerzeef gepureerd. Dat ging prima. Lang leve de  roerzeef!

Ingrediënten
300 gram (winter)postelein
2 uien
1 prei
2 bouillontabletten
2 theelepels mosterd
olijfolie

Bereiding
Knip of snij de worteltjes van de postelein en spoel de postelein af in een vergiet onder de kraan. Doe een liter water in een pan, doe de twee bouillontabletten en de postelein erbij en breng aan de kook.

Pel en snipper de uien. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en fruit daarin de ui aan. Snij de prei in de lengte door en spoel af onder de kraan. Snij daarna de prei in dunne ringetjes. Fruit de prei mee met de ui. Voeg de mosterd toe en roer goed door.

Haal als de postelein geslonken is de pan van het vuur en giet de soep door de passeerzeef. (doe voorzichtig met een blender of staafmixer: die kan vastlopen op de draden uit de posteleinsteeltjes)

Pureer de postelein door de passeerzeef. Doe de soep terug in de pan en zet terug op het vuur. Voeg de gefruite ui en prei aan de soep en breng opnieuw aan de kook.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Prei-aardappelsoep met rucola

Courgettesoep met kikkererwten en munt

Oosterse miesoep met spinazie en aardappel

Spinaziesoep met kruidenroomkaas

Courgettesoep met prei en appel

Spruitjessoep

Meiraapsoep met erwtjes en munt

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *