Ik weet eigenlijk niet meer precies hoe ik op het idee kwam om vanavond egg fried rice te eten. Maar we hadden nog wat bakjes veggie-saté in de vriezer en ik wil de vriezer leeg eten. Nou en bij die saté, daar past natuurlijk wel iets nasi-achtigs bij. Ik denk dat ik via een filmpje van Jamie over een scrambled egg (als voorproefje op zijn aankomende boek “7 ways”) op het idee van egg fried rice kwam. Egg fried rice is echt ideaal als je nog een halve pan rijst over hebt. Ik had geen rijst over, maar ik heb vanmiddag gewoon al rijst gekookt, zodat die droog en afgekoeld was tegen de tijd dat ik ‘m nodig had. Het eten viel vandaag, ondanks dat het vegetarisch was, zelfs bij de mannen goed in de smaak! Het was wat aan de ruime kant voor ons vieren, maar nu hebben we morgen voor de lunch lekker nog een bordje.

Ingrediënten
3 kopjes rijst (gekookt en afgekoeld)
1 zak nasi- en bamigroenten (500 gram)
1 ui
6 eieren
3 lente-uitjes
een klontje boter (ongeveer 25 gram)
2 eetlepels sesamolie
2 eetlepels ketjap
2 eetlepels oestersaus
olijfolie
zout, peper
optioneel: veggie-saté (kant&klaar), kroepoek
(je kunt natuurlijk ook zelf satésaus maken via dit recept)

Bereiding
Als je de rijst nog moet koken: begin daar op tijd mee. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking en laat daarna helemaal afkoelen. Dat afkoelen gaat het beste in een grote schaal.
Pel en snipper de ui. Verhit een scheut olijfolie met de sesamolie in een wokpan op hoog vuur en fruit daarin de ui aan. Als de ui licht begint te kleuren, voeg dan de groenten toe. Roerbak tot de groenten zacht worden.

Voeg de (gekookte en afgekoelde) rijst en de oestersaus en ketjap aan de pan toe.

Bak de rijst, onder regelmatig roeren, op hoog vuur verder.

Breek de eieren in een kom en klop ze los met een vork of een garde. Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie en de boter. Giet, als de boter bruin is, de geklutste eieren in de pan.

oer het ei tot het gaar is en voeg toe aan de pan met het groente-rijst-mengsel.

Snij de lente-uitjes in ringetjes. Neem de pan van het vuur en roer de lente-ui door de gebakken rijst.
Proef even en breng op smaak met zout en peper en eventueel nog wat ketjap.

Schep de rijst in en bord en schep er warme satésaus over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Nasi met pindasaus

Tempeh-saté van de barbecue

Surinaamse bami

Gado-gado met omeletreepjes

Vegetarische nasi met tempeh

Gado gado van de bakplaat

Pindasoep met zoete aardappel, rijst en ei

Nasi met lekker veel groenten