Moinkballs

door | 28 jan 2021 | aardappel, AVG, avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, recept, rund, traybake, varken, vlees

Moinkballs, heb je daar al eens van gehoord? Ik had de naam wel al eens gehoord, maar had er nog nooit één op. Leek me een leuk idee om een AVG’tje een beetje mee op te pimpen. Zou manlief vast erg lekker vinden. Ik heb wel even gegoogled, waar dat “moink” op slaat: het is een samentrekking van Moo en Oink = moink. “Moo” van een koe en “Oink” van een varken, omdat het een combi van rundvlees en varkensvlees is. Ik vind het eigenljik een beetje een stomme naam, maar vooruit, als het zo heet, dan heet het zo. Eigenlijk is het net een slavink, maar dan als gehaktbal ipv rolletje. Maar “slavink” slaat natuurlijk ook eigenlijk nergens op…
Het viel -zoals te verwachten was- erg in de smaak, hier. Ik geloof dat deze ballen eigenlijk op de barbecue bereid horen te worden, maar ik heb ze in de oven bereid. Dat ging ook prima. En omdat ik ze niet om hoefde te draaien was er geen prikker nodig om het spek vast te zetten. Eigenlijk hoor je ze ook nog met barbecuesaus te besmeren, maar daar hou ik eigenlijk niet zo van. Ik vind barbecuesaus vaak zo overheersend, dus dat heb ik niet gedaan. En het was eigenlijk ook niet echt nodig. De ballen hebben genoeg smaak en door de spek eromheen zien ze er van zichzelf al súper goed uit. Eventueel kun je het spek nog een paar keer bestrijken met bakvet. Dat bakvet, daar heb ik uieindelijk de spruitjes doorheen geroerd. Héérlijk!

Ingrediënten (voor 3 personen)
3 aardappelen per persoon
750 gram spruiten
300 gram rundergehakt
12 plakjes ontbijtspek
3 beschuiten
50 gram parmezaanse kaas (geraspt)
1 ei
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel Italiaanse kruiden
1/2 theelepel paprika poeder (gerookt)
olijfolie, zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Doe het gehakt in een mengkom. Verkruimel de beschuiten erboven. Voeg het ei, de parmezaanse kaas, de knoflookpoeder, Italiaanse kruiden en paprikapoeder toe. Kneed goed door.

Als alles goed gemengd is, verdeel dan het vlees in drieën en rol er ballen van. Wikkel om elke bal, kruislings, drie plakken ontbijtspek. Vet een ovenschaal in en leg daar de moinkballen in. Bestrijk de ballen met wat olijfolie en zet dan de ovenschaal net iets boven het midden in de voorverwarmde oven.

Hoe lang de ballen moeten, ligt aan de uiteingelijke grootte van de ballen. Ik heb ze 40 minuten gebakken. Snij één van de ballen even door om te zien of de ballen al gaar zijn, van binnen, of gebruik een vlees-thermometer. Neem de moinkballes, als ze gaar zijn, uit de ovenschaal.

Was de aardappels. Snijd de aardappels, met schil en al, in langwerpige kwarten. Doe de aardappelparten in een mengkom en sprenkel er royaal olijfolie over. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de parten aardappel op.

Zet de bakplaat met aardappelparten net iets onder het midden in de oven (onder de schaal met moinkballs). Haal na ongeveer 20-30 minuten de bakplaat met aardappelpartjes uit de oven en draai de partjes één slag, zodat ze op de andere platte kant komen te liggen. Schuif de bakplaat terug in de oven en bak voor nog 20-30 minuten. Strooi er wat zout en peper over.

Maak intussen de spruiten schoon: snij het stronkje af en verwijder eventueel lelijke, buitenste bladeren. Kook de spruiten in licht gezouten water in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de spruiten af en doe ze dan in het bakvet van de moinkballs.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gehaktballen

Varkenshaas à la Huub

Varkenshaasrolletjes met spruiten en gebakken aardappelen

Kiprolletjes met spek en banaan & aardappelpartjes uit de oven

Kabeljauw in ontbijtspek met sperziebonen en snoeptomaatjes uit de oven

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *