Gehaktballen

door | 3 nov 2020 | avondeten, bijgerecht, Hollands, recept, rund, varken, vlees

Man, o man, ik kan ’t soms allemaal niet meer bijhouden met mijn blog, hoor. Ik kook en bak namelijk veel meer dan ik op mijn blog kan zetten. Qua tijd,dan. Meer dan één blogje per dag, daar heb ik écht geen tijd voor, hoor. Dan zou ik geen tijd meer over houden voor mijn gezin en mijn werk. Van veel dingen die ik klaarmaak vind ik het zonde om ze niet op mijn blog te zetten. Maar daardoor loop ik wel soms een paar dagen achter. En soms komt een recept er niet op omdat het niet zo uitpakt als ik had gehoopt. Laatst bijvoorbeeld, met deze gehaktballen. Ik maak eigenlijk nooit gehaktballen (dat kneden… brrr), maar ik dacht man- en zoonlief er eens mee te verwennen. Na één hap vroeg zoonlief met een vies gezicht: “Is dit vegetarisch, ofzo?” Hmmmm, dat was niet niet helemaal de reactie waar ik op hoopte…
Lang verhaal kort: ik had er teveel paneermeel door gedaan en ze waren nogal melig. Toen ik dat aan mijn moeder vertelde, kon zij me het grote gehaktballen-geheim vertellen: per 1 ons gehakt heb je één beschuit nodig. De tweede keer dat ik deze ballen maakte, kwamen manlief én zoonlief me een knuffel geven: zó lekker vonden ze het. Natuurlijk moet ik wel even een beetje credits aan het team van Librije geven, want oorspronkelijk was het hún recept (maar dan zonder de gouden beschuit-tip van mijn moeder). Ik kwam dat recept tegen op het foodblog Keukenliefde.
Wij aten deze gehaktballen met boerenkoolstamppot. Daar heb ik niet uitgebreid foto’s van gemaakt. Klik hier voor een boerenkoolstamppot-recept.

Ingrediënten (3 personen)
3 ons gehakt (half-om-half)
3 beschuiten
1 ei
2 eetlepels ketjap manis
2 theelepels mosterd
1/4 theelepel cajunkruiden
50 gram boter
1 maggiblokje
zout, peper

Bereiding
Doe het gehakt in een mengkom. Verkruimel de beschuiten erboven. Voeg het ei, de ketjap, mosterd en cajunkruiden toe. Strooi er wat zout en peper over en kneed goed door.

Als alles goed gemengd is, verdeel dan het vlees in drieën en rol er ballen van. Leg de ballen een half uur in de koelkast.

Verhit de boter in een braadpan. Als de boter bruin begint te worden, leg dan de gehaktballen erin. Braad de gehaktballen rondom bruin.

Kook 1/3 liter water en los daarin het maggiblokje op. Giet de bouillon in de pan, bij de ballen. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat een half uur zacht op staan. Keer de ballen af en toe om.

Kook intussen de rest van het eten (bijvoorbeeld de aardappels en boerenkool).
Eet smakelijk

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Biefstuk met een saus van lente-ui en geroosterde paprika

“Reverse sear” biefstuk

Patate Carne Verdura

Varkenshaas à la Huub

Rollade en spruiten met hazelnoot, cranberry en hazelnoot

Hutspot met een al-dan-niet vegetarische gehaktbal

Kofta

Rundervinken in bierstoof

Zuurkoolschotel met gehakt en kersen

Leimuidense fruitige gehaktschotel

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *