Pittige rijstschotel met kip en chorizo

door | 5 feb 2021 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kip, recept, rijst, varken, vlees

Ik loop een paar dagen achter met mijn recepten: deze heerlijke spaans-achtige rijstschotel aten we eergisteren. Het lijkt een beetje op paëlla, maar ís het niet echt. Ik heb wel paëlla-rijst gebruikt, maar je zou het ook met andere rijst kunnen maken. Het gerecht was vrij pittig, door de chorizo. En door de tomaten een beetje zuur. Als je het té zuur vindt, dan zou je een schepje suiker kunnen toevoegen aan de saus voor je de rijst erdoor roert, maar dat had ik niet gedaan. Ik was even bang dat zoonlief het niet zo lekker zou vinden, maar hij heeft netjes zijn bord leeg gegeten.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)
1 pak paëlla rijst (500 gram)
1 chorizo worst (200 gram)
2 gele paprika’s
2 uien
3 tenen knoflook
1 blik tomatenblokjes
2 kipfilets (300 gram)
150 gram diepvries erwten
1 bakje zongedroogde tomaten tapenade
1 blikje tomatenpuree
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gerookte paprikapoeder
250 ml witte wijn
1,5 bouillonblokje (kippenbouillon)
een paar takjes peterselie
zout, peper, olijfolie

Bereiding
Snij de chorizo in plakjes. Verhit een braadpan op middelhoog vuur en bak de chorizo daarin uit, zonder vet toe te voegen. Snij of knip de kipfilet in reepjes of blokjes. Doe de kipblokjes bij de chorizo in de braadpan en bak aan, tot de kip gaar is.

Pel en snipper intussen de uien en de knoflook. Schep de chorizo en de kipblokjes uit de pan en fruit in dat bakvet de ui en knoflook aan. Als de ui glazig is, voeg dan de kruiden, de tapenade en de tomatenpuree toe. Roer goed door en bak even een paar minuten aan.

Blus af met de witte wijn. Roer goed door en breng aan de kook.
Breng 3/4 liter water aan de kook en los daarin de bouillontabletten op.

Voeg dan de rijst, tomatenblokjes en paprika reepjes toe en doe de kip en chorizo weer in de pan. Giet de kippenbouillon erbij, roer goed door en breng aan de kook. Laat met de deksel op de pan een half uurtje zachtjes op staan, tot het meeste vocht is opgenomen door de rijst.

Roer de doperwtjes erdoor en knip de peterselie erboven fijn. Hou eventueel een paar plukjes peterselie apart, om mee te garneren. Warm nog even door (door de diepvrieserwtjes kan het rijstmengsel anders teveel afkoelen).

Zet dan de pan ongeveer een half uur ingepakt weg, bijvoorbeeld in een deken of winterjas, zodat de rijst nog even door kan garen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Paëlla-zonder-vis

Vegetarische paëlla

Stoofpotje met chorizo en kikkererwten

Asperges met chorizo en feta

Zelfgemaakte chorizo-paprika bitterballen

Risotto met paddestoelen

Risotto met kip en doperwten

Orecchiette in tomatensaus met kikkererwten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *