Franse appeltaart

door | 30 sep 2022 | Frans, nagerecht, oven, rijst, taart, vegetarisch, zoet

Op de valreep mijn bijdrage aan de Swiep Swoep Swap van deze maand. Toen Lisanne van BakkenMetLisanne aankondigde dat ze het stokje van Mandy over zou nemen, wilde ik natuurlijk graag weer mee doen. Ik was wel een beetje bang dat ik de aankondiging en daarmee de aanmelding zou missen, want ik kijk niet zo heel vaak meer op Instagram. Maar gelukkig zag ik de aankondiging op tijd.
Lisanne heeft de bloggers aan elkaar gekoppeld: ik kreeg Monique van MoniqueKooktOok. Dat is grappig, want ik heb haar bij vorige edities ook wel eens gehad. Toen heb ik haar Zuurkooltaart met chorizo en gerookte kip gemaakt. En Gravad Lax. En het is extra grappig, want Monique bleek míj te hebben, deze SwiepSwoepSwap.
Monique heeft meer dan genoeg lekkere recepten op haar blog om nog een keer te iets uit te kiezen! Ik werd op slag verliefd op haar Franse appeltaart. Díe wilde ik maken! Maar al aan het begin van de maand kreeg mijn moeder een beroerte en was de rest van de maand hollen-vliegen-rennen. En nu is het al weer het eind van de maand en moet ik me haasten om nog op tijd mijn SwiepSwoepSwap online te zetten.
Het is bij de Swiep Swoep Swap de bedoeling dat je een eigen twist aan het recept geeft. Mijn twist voor dit recept is dat ik er een súper makkelijke versie van heb gemaakt. Monique maakt het deeg en amandelspijs zelf; ik heb kant en klaar quiche en taartdeeg gebruikt en amandelspijs uit een pakje. Maar zelfs met deze cheat-versie mag het resultaat er zijn, al zeg ik het zelf. Voor wie het echt not done vindt om met koelvers taartdeeg en kant&klare spijs aan de slag te gaan, raad ik aan om het recept op de site van Monique te gebruiken. Maar als je wel een bijzonder lekkere en súper feestelijke appeltaart wil, maar niet zoveel tijd hebt: zoek niet verder!!!
Er hád eigenlijk nog abrikozenjam over de appelschijfjes gemoeten, maar die ben ik -helaas- vergeten voor ik de foto’s maakte en de taart heb aangesneden. Verwarm daarvoor de abrikozenjam een beetje (in een pannetje of in de magnetron) en bestrijk daar de appelschijfjes mee, dan gaan ze prachtig mooi glanzen.

Ingrediënten
3 appels
1 rol quiche en taartdeeg (koelvers)
1 pakje amandelspijs (300 gram)
1 zakje vanillesuiker
1/2 theelepel kaneel
1 ei
1 klontje boter
1 eetlepel abrikozenjam (optioneel)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een taartvorm in met het klontje boter. Bekleed de taarvorm met het deeg.
Doe het amandelspijs in een mengkom en doe het ei erbij. Kneed door tot je een smeuïge massa hebt. Verdeel het amandelspijs over de bodem van taartdeeg.
Was de appels en snij ze in kwarten. Verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes dakpansgewijs op de amandelspijs, van buiten naar binnen. Snij voor het hart een paar plakjes in heel dunne reepjes. Roer de kaneel door de vanillesuiker en bestrooi de appel ermee.

Bak de appeltaart in ongeveer 30 minuten gaar en mooi bruin.
Laat de taart afkoelen. Bestrijk indien gewenst de appelschijfjes met warme abrikozenjam

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Appeltaart van oma Balder

Appelkruimeltaart

Luxe appel-notentaart

Appelbollen met amandelspijs

Galettes met appel, peer en nectarine

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *