Appelbollen met amandelspijs

door | 23 okt 2021 | nagerecht, oven, recept, tussendoortje, zoet

O boy, ik bén me door mijn rug gegaan, vanmorgen… Pffff. Ik had net het konijnenhok verschoond en ik was bezig met het afval klaarzetten om naar de containers te brengen, toen het in mijn rug schoot. Ik dacht nog: “even een half uurtje liggen met een ibuprofen, dan gaat het vast wel weer”. Maar het werd alleen maar erger. Inmiddels stiefel ik weer een beetje door het huis. Maar gaan zitten of opstaan, dat lukt gewoon niet, dat doet zó verrekte zeer. Net als iets boven uit een kastje pakken, of onder uit het rek. Of sokken of sloffen aantrekken. Of vaatwasser in- of uitruimen. Of het konijn of de katten voeren. Of de was ophangen. Of boodschappen doen. Pfffffff. En dan is het nogal lastig als je -zoals ik- er een blubberhekel aan hebt om om hulp te vragen. En zeker als het dan niet stante pede voor me wordt gedaan en ik het nóg een keer moet vragen. Ik was, vermoed ik, niet de gezelligste, vandaag. Het aanrecht is gelukkig vrij hoog in dit (tijdelijke) huis, dus daar kon ik nog wel wat rommelen. Ik heb deze appelbollen gevuld met spijs gemaakt. Makkelijk om te maken en het resultaat is heerlijk! Maakte mijn dag weer een beetje goed. Een béétje! Hopen dat mijn rug morgen weer beter is…

Ingrediënten
4 appeltjes
4 plakjes bladerdeeg
100 gram amandelspijs
1 theelepel kaneel
1 ei
1 of 2 eetlepels kristalsuiker

Bereiding
Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar zodat ze kunnen ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appelen en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Breek het ei in een schaaltje en klop los. Kneed de amandelspijs met ongeveer de helft van het losgeklopte ei tot een smeuïge massa. Vul de appels met het spijs-mengsel. Bestrooi dan de appels rondom met kaneelpoeder en leg de gevulde appel op een plakje bladerdeeg.

Vouw de 4 punten van het bladerdeegplakje naar elkaar toe. Vouw vervolgens de 4 uitstekende vouwen van de bladerdeeg naar elkaar toe. Duw even aan, zodat de bol dicht is en leg dan de bladerdeeg bol op de dichtgevouwen kant op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Bestrijk de bollen met het losgeklopte ei. Dip de bollen in een schaaltje met een dun laagje kristalsuiker.

Bak de appelbollen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten tot ze mooi bruin beginnen te worden. De bollen kunnen open barsten en er kan wat vocht uit de bollen lekken. Geeft niks, maar pas wel op dat het niet op de bodem van je oven loopt, natuurlijk. De appel wordt heerlijk zacht en het korstje lekker knapperig.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Appelstrudel

Appel Taquito’s

Broodpudding met appel

Galettes met appel, peer en nectarine

Appelmoes

Appelkruimeltaart

Luxe appel-notentaart

Appeltaart van oma Balder

Appelbeignets

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *